Site icon International Journalists

Demokratik devletlerin can damarı, medyanın özgür olmasına bağlıdır

International Journalists Association e.V. olarak, baskıcı rejimlerin yükselişte olduğu, dezenformasyon savaşlarının yaşandığı günümüzde, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü vesilesiyle bir kez daha tüm insanları gerçek gazetecilere ve gazeteciliğe destek olmaya çağırıyoruz.

Demokratik devletlerin can damarı, medyanın özgür olmasına bağlıdır. İfade hürriyetinin koşulsuz savunucuları gazeteciler, devletin halk nezdinde hesap verebilecek duruma gelmesini sağlarlar. Basın mensupları halk adına araştırır, yazar ve hesap sorar. Mikrofon uzatan eller, iktidarların değil, halkın sözcülüğünü yaparlar.

Baskıcı rejimlerin yükselişte olduğu dünyamızda mesleğini layığıyla yapan gazetecilerin önemi daha da artmıştır. Zira bu tür rejimler, vatandaş ile gerçekler arasına demir bir perde çekerek iktidar hırslarını sürdürürler. Bunun için de gazeteciler üzerinde baskıcı rejimlerini uygularlar.

Ukrayna’da bir yandan tanklarla ve füzelerle geleneksel türde savaş sürüyor. Diğer yandaysa Rusya tarafından aylar önce devreye sokulan ‘hibrid’ olarak da adlandırılan dezenformasyon savaşları. Bu savaşın seyrini savaş bölgesinde en zor şartlarda görevlerine devam eden gazetecilerin dünyaya duyurduğu gerçeklerin değiştireceğine inanıyoruz.

Hiçbir şekilde boyun eğmeyen ve kalemlerini satmayan gazeteciler olmasaydı Türkiye’de ve benzeri baskıcı rejimlerde; son dönemlerde yaşanan güç yozlaşmasını ve zulmün gözyaşlarından haberimiz olmayabilirdi. Ancak cesur ve onurlu gazeteciler, rejimin gazetecilere yönelik göz dağına rağmen dik duruşlarını asla bozmadılar.

Kendini mesleğine adamış gazetecilere her zamankinden çok ihtiyacımız var. Onlara destek olmak ve gerçeklerin peşinde koşmalarını sağlamak için bütün desteğimizi vermeliyiz. Zira onlara yapılan baskı ve tehdit toplumun bilgiye erişimine, hesap sorma yeteneğine, genel hak ve hürriyetlerine karşı gerçekleşmektedir.

Gazeteciliğin bir meslekten öte, toplumsal bir sorumluluk ve insan onurunun bir yansıması olduğu düşünerek, yerel, ulusal, uluslararası her alandaki aktörleri bu ortamı hazırlamaya davet ediyoruz. Farklı coğrafyalarda demir parmaklıklar ardındaki gazetecilerin koşulsuz bir şekilde salıverilmelerini ve düşünce özgürlüğünü suç sayan yasaların kaldırılmasını talep ediyoruz.

Mesleğini onuruyla, evrensel ilkelere sadık kalarak sürdüren gazetecileri sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bütün medya mensuplarıyla dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyunun bilgisine bir kez daha sunuyoruz.

Unutulmamalıdır ki, zulümler karanlıktan beslenir. Gazeteciler, karanlıkların aydınlanması için kandiller yakar.

International Journalists Association e.V.

Exit mobile version