Dünyanın genel gidişatı ve bunların haberlere yansıma şekli, birçok insanda haberlerden soğuma ve hatta kaçma isteği uyandırabiliyor. Bununla birlikte haberleri takip edenlerde de çaresizlik ya da bir çözümün olmadığı hissi zaman zaman yaygınlaşabiliyor.
Çözüm gazeteciliği tam olarak bu sorunları görüp bunu değiştirmek isteyen bir yaklaşım. Gazeteciliğe yalnızca olanları iletmek olarak değil, aynı zamanda haberin ele aldığı sorunların nasıl çözülebileceğini de göstermek olarak düşünüyor ve haberlerini bu şekilde yazıyorlar. Bu yaklaşım yalnızca sorunlar ve çözümler olarak değil, bu çözümleri uygulayan kişilerin haberin konusu olması gibi şekillerde de gerçekleşebiliyor.
Çözüm gazeteciliği için önemli olan yalnızca dünyada veya okurun yaşadığı yerde neler olduğunu ve nasıl sorunlar yaşandığını göstermek değil, aynı zamanda bunun nasıl çözülebileceğini ve hatta okurun neler yapabileceğini de söylemek. Bu sayede gazeteci hem sorunların çözümüne katkıda bulunabiliyor hem de okurlar ve içinde yaşadığı topluluk ile daha iyi bir iletişim kurabiliyor.
Böyle bir gazetecilik, ortada bir sorun olsa da okurun bu konuda bir şeyler yapabileceğini de gösterdiği için okurlar tarafından daha çok ilgi görüyor. Gençler özellikle bu tarz gazeteciliği daha çok görmek istiyor. Okurlar ise çözüm gazeteciliği haberlerini diğerlerine göre daha çok okuyor.
Bu da birçok büyük kurumun bu alanda çalışmaya başlamasını sağladı. BBC, The Guardian bunlardan ikisi. Bu yaklaşım temelinde kurulan Solutions Journalism Network hem bu tarz gazeteciliğin yayılması için çalışıyor hem de Solutions Story Tracker ile dünya genelinde üretilen çözüm gazeteciliği işlerini derliyor.
Elbette gazeteciliğin ve gazetecilerin içinde bulunduğu zorlu koşullar içerisinde böyle bir üretim zor, ama imkânsız değil. Özellikle de okurların gazetecilerden sosyal medyada kolayca ulaşabilecekleri türdeki haberlerden daha fazlasını beklediklerini ve etraflarında olan bitenlerin etkisiyle giderek daha da karamsarlaştıklarını düşünecek olursak, bu tarz bir gazeteciliğin kolaylıkla okur bulabileceğini de akılda tutmak lazım.
Kaynak: NewsLabTurkey / Ahmet A. Sabancı