Site icon International Journalists

Yeni finansal düzenleme Türkiye’deki ekonomi haberciliğini tehdit ediyor

People queue observing social distancing outside a bank in Gaziosmanpasa in Istanbul on April 21, 2020, amid the outbreak of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. - The Turkish president announced a four-day lockdown from April 23 in Istanbul and 30 other major cities as part of measures to stop the spread of the novel coronavirus. Turkey has already shut schools, banned mass gatherings and ordered confinement for people aged over 65 or under 20. (Photo by Ozan KOSE / AFP)

Gazetecileri Koruma Komitesi gazetecilere karşı kullanılmamasını sağlamak için Türk makamlarının geçtiğimiz günlerde kabul edilen mali düzenlemeyi gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

7 Mayıs’ta düzenlemenin resmi gazetede yer alan metninde, “finansal sisteme zarar verecek ve finansal sisteme olan güven kaybından dolayı sistemik risklere yol açacak” veya anormal veya suni düzeyde finansal araç veya aynı aracın arz, talep veya fiyatına ilişkin yanlış ve yanıltıcı bir izlenim bırakan, ” ifadeleri kullanıldı.

Duvar Gazetesinin haber sitesi ekonomi yazarı ve Berlin Ekonomi ve Hukuk Fakültesi’nden doçent Ümit Akçay, CPJ’ye yaptığı açıklamada, düzenleme ile ekonomik sorunlarla mücadele eden gazetecilere para cezası verilmesinin korkuya neden olabileceğini söyledi.

CPJ Avrupa ve Orta Asya program koordinatörü Gulnoza Said New York’ta yaptığı konuşmasında, “Türkiye’nin yeni bankacılık düzenlemelerindeki belirsizlik ve hangi raporların ülkenin bankacılık sistemine zararlı olabileceğine karar vermenin keyfi niteliği, ülke ekonomisi hakkında bağımsız raporlamayı tehdit ediyor” dedi. “Türk makamları düzenlemeleri gözden geçirmeli ve ekonomi ve finans konularını kapsayan gazetecilerin misilleme korkusu olmadan özgürce işlerini  yapabilmelerini sağlamalıdır.” dedi.

Yerel bir sivil toplum savunuculuğu grubu olan Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği’nin avukatı ve yardımcı direktörü Veysel Ok, düzenlemeye özellikle gazetecilere değinmese de, “düzenlemenin açık uçlu şartları olduğunu, bu nedenle gazetecilerin% 100 [kesin olarak] etkilenmeyeceğini söylüyor. ”

Geçtiğimiz Haziran ayında, Türk makamları iki Bloomberg gazetecisinden CPJ’nin o zaman belgelediği gibi raporlarında ülke ekonomisini baltaladığı iddiasıyla suçlandı. Rapora göre, gazeteciler suçlu bulundukları takdirde beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

CPJ, Türkiye’nin ABD büyükelçiliğinde Türkiye hazine ve finans danışmanına yorum için e-posta gönderdi, ancak herhangi bir yanıt almadı.

Kaynak: CPJ-The Committee to Protect Journalists (Gazetecileri Koruma Komitesi)

Exit mobile version