Yemen’deki medya özgürlüğüne ilişkin 2024’ün ilk üç ayına ilişkin rapor yayınladı. Yemenli Gazeteciler Sendikası (YJS), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) iş birliğiyle, hazırlanan raporda 17 basın özgürlüğü ihlali yaşandığı duyuruldu. Gazeteci meslek örgütleri Yemen’de gazetecilere yönelik saldırıların son bulması için çatışan gruplara çağrıda bulundu.
Nisan ayında yayınlanan YJS’nin üç aylık raporunda, başlıca ihlaller arasında 4 gazetecinin tutuklanarak özgürlüğünden yoksun bırakılması, gazetecilere ve mülklerine yönelik 4 saldırı vakasını öne çıkarıyor. Raporda ayrıca 3 tehdit ve hedef gösterme vakasının yanı sıra, 3 engelleme, askıya alma ve mülke el koyma vakası da belgeleniyor. YJS yılından başında bu yana 17 ayrı basın özgürlüğü ihlalini raporladı.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu(IFJ), ülkedeki gazetecilere ve medya çalışanlarına yönelik tehditleri kınadı ve savaşan taraflara, Yemenli gazetecilerin karşı karşıya olduğu kalıcı tehlike ortamına son vermeleri çağrısında bulundu.
Rapor Yemen’de gazetecilerin kabul edilemez çalışma koşullarına ilişkin net bir genel bakış sunuyor. Aynı zamanda basın özgürlüğünü ihlal edenlerin sürekli cezasızlık kaldığı da hatırlatılıyor. Diğer ihlaller ise, iki dava ve celp davasına ve Yemenli gazeteci Tawfiq Al-Jand’ın Mısırlı yetkililer tarafından zorla sınır dışı edilmesine atfediliyor.
YEMEN HÜKÜMETİ VE GRUPLARA ÇAĞRI
YJS, Yemen hükümetinin yanı sıra diğer silahlı grupları da kendi yetki alanlarındaki gazetecilere yönelik tüm ihlal vakalarını soruşturmaya ve basına yönelik sürekli düşmanlık durumunu durdurmak için aktif olarak çalışmaya çağırdı.
146 ülkede 600.000’den fazla gazeteciyi temsil eden, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Anthony Bellanger raporla ilgili şunları söyledi: “ Basın özgürlüğü durumunu belgelemek için YJS tarafından yürütülen büyük çalışmayı memnuniyetle karşılıyoruz ve ülkedeki gazetecilere yönelik bu tür saldırıların soruşturulmasını ve faillerin adalet önüne çıkarılması taleplerine katılıyoruz. IFJ, Yemen’deki tüm gazetecilere ve onların önemli çalışmalarına desteğini yineliyor.”
Daha detaylı bilgi için YJS’nin basın özgürlüğü raporunu buradan indirebilirsiniz .
YEMEN’DEKİ İÇ SAVAŞ
Ülkedeki iç karışıklık sebebiyle çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Kaotik ortamda görevlerini yapmaya çalışan bir çok gazeteciler saldırıların hedefi oldu.
Yemen’de İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
BM’nin verilerine göre, Yemen hükümet güçleri ve Husiler arasında 6 yıldır devam eden çatışma nedeniyle 12 bini sivil olmak üzere 112 bin kişi hayatını kaybetti.