Site icon International Journalists

Yalan Haberle Mücadele Projesi (Doğruluyoruz)

Proje Kodu: Kod: BY-2109

Amaç ve Kapsam:

Türkiye’de son yıllarda yalan haber, spekülasyon, dezenformasyon ve kara propaganda gibi medyayı kötü amaçla kullanım çok arttı. Bunu geleneksel medya yayında sosyal medya üzerinden de yaygınlaştıran bir sistem var.  Medyaya güveni yok eden bu kötü amaçlı kullanıma karşı en büyük mücadele yöntemi, doğrularının ortaya konması. Kişi ve kurumları karalayan bu haberlerin gerçeklerinin ortaya konduğu bir platformun oluşturulmasına ve yaşatılmasına destek oluyor. (doğruluyoruz.com)

Kriterler-İhtiyaçlar:

Part-time çalışan 5 kişilik bir kadro. (Haberciler ve video editörleri)

Teknik gereçler ve sistemlerle hazırlanmış bir altyapı.

Telifli görsel malzemeler. (Haber Ajansı Aboneliği)

Yaygınlaştırmak için internet platformlarında reklamlar.

Zaman-Süreç:

Bu proje 2021 yılı sonunda başlatıldı ve devam ediyor. (Başvurulabilir ve desteklenebilir durumda)

Yöntem:

Gündemdeki haberler takip ediliyor. Bunlardan yalan haber veya spekülatif haber oldukları izlenimi verenler başta olmak üzere, 5N 1K kriterleri yardımı ile tespitler yapıluyor. Yalan haber olduğu anlaşılanlar takip listesine alınıyor. Kaynağından doğrulama veya açıklamalar ışığında haberin doğrusu hazırlanıyor. Tüm bu süreç yazılı ve görsel olarak yayın için hazırlanıyor ve kamuoyuna arz ediliyor.

Maliyet:

Personel ve telifli çalışma (istihdam) maliyetleri aylık 5bin Euro.

Bir adet server PC, bir adet video edit PC ve 3 adet laptop PC. Yaklaşık 4bin Euro.

İnternet, Adobe üyeliği, haber ajansı aboneliği vb. Altyapı ihtiyaçları yıllık 7 500 Euro.

Tanıtım çalışmaları (videolar için reklam desteği) aylık 400 Euro.

Açıklama:

“Bu projenin tamamına sponsor olabilirim” diyorsanız, support@internationaljournalists.org Mail adresine isim ve telefon numaranızı göndermeniz yeterli. Biz en kısa sürede size ulaşarak detaylı bilgilendirme yapacağız.

Bu projeye kısmi destek vermek istiyorsanız, aşağıdaki bağış metotlarından birini kullanabilirsiniz. Lütfen ‘Bağış’, ‘Donation’ veya ‘Spende’ şeklinde açıklama yazmayı unutmayınız. Bağışın sadece bu projede kullanılmasını istiyorsanız yanına proje kodunu da ilave etmeniz gerekiyor. Bağış makbuzumuzun size ulaştırılabilmesi için support@internationaljournalists.org Mail adresimize, İsim-soyisim, adres ve telefon bilgilerinizi göndermenizi istirham ederiz. İlgi ve desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Exit mobile version