Site icon International Journalists

“Medya Okur Yazarlığımız Yok!” Türkiye Sıralamada Listenin Sonuna Demir Attı

International Journalist Derneği Genel Sekreteri Mustafa Kılıç, Türkiye’nin Medya Okur Yazarlığı Noktasında Geldiği Noktayı Paylaştığı Grafikle Eleştirdi.

Artan baskılar,sansür, kapatılan medya kuruluşları,tutuklu gazeteciler, gerçek dışı haberler Türkiye’nin son yıllarda hiç gündeminden düşmüyor.
İktidarın sopası haline dönüşen ve tek sesli hale gelen medya da tablo içler acısı.

Vahim tabloyu, International Journalist Derneği Genel Sekreteri Mustafa Kılıç sosyal medyadan yaptığı paylaşımla bir kez daha gözler önüne serdi.

Tabloda Türkiye ve Makedonya, ” medya okur yazarlığı” konusunda 35 Avrupa ülkesi arasında son sırayı paylaştığı görülüyor.

Türkiye’nin bulunduğu konumu eleştiren Mustafa Kılıç, “Toplumun neden bu halde olduğunun en iyi göstergelerinden” ifadelerini kullandı.

İşte International Journalist Derneği Genel Sekreteri Kılıç’ın o tweeti:

“Avrupa Medya Okur Yazarlığı Endeksi” Nedir?

Sofya’daki Açık Toplum Enstitüsü tarafından hazırlanan Index, 2018 yılında ikinci kez yayınlandı.[The 2018 Media Literacy index of the Open Society Institute]

Avrupa ülkelerinin “sahte/yalan/gerçeküstü habere” [fake news] tepkisini ölçen endekste, Türkiye sondan birinci sırada yer aldı ve Makedonya’nın ardından “sahte habere en az dirençli ikinci ülke” oldu.

35 Avrupa ülkesindeki eğitim, medya özgürlüğü ve kamu güveni alanları incelendiği raporda, Balkan ülkeleri, “dezenformasyon” gibi sahte haberlerin daha kolay yayıldığı ülkeler olarak öne çıktı.

Endekste, “sahte habere en dirençli ülkeler” sıralamasında en üstte Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Estonya ve İrlanda bulunuyor. Raporda bu durum, “alternatif gerçekliğin dolaşıma girerek algı oluşturması ve kamuoyunda etki yaratması ihtimalinin düşüklüğü” olarak değerlendiriliyor.

Türkiye Medya Özgürlüğünde Sonuncu

Eğitim kalitesi ile ifade özgürlüğünün de karşılaştırıldığı endekste, Türkiye yine Balkan ülkeleriyle aynı klasmanda yer aldı.

Türkiye, eğitim kalitesi, medya özgürlüğü ve kamu güveni alanlarında Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Karadağ ile birlikte son sıralarda yer aldı.
Makedonya medya okuryazarlığı alanında 352, kamu güvenliği alanında ise 10 üzerinden 3.7 puanla sonuncu.

Türkiye ise medya okuryazarlığı ve kamu güvenliği alanında sondan ikinci olurken, medya özgürlüğü konusunda 0 puanla sonuncu oldu.

Medya Okuryazarlığında Finlandiya Birinci


Medya okuryazarlığı konusunda en üst sırada, 100 üzerinden 76 puan alan Finlandiya bulunuyor. Raporda bu durum, Finlandiya’daki eğitimin kalitesine ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesine bağlanıyor.

Raporda/endekste, bir ülkenin sahte haberlere karşı direncinin o ülkenin eğitim kalitesiyle doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekiliyor. Eğitim seviyesi yüksek kesimlerin radyo, televizyon ve İnternet gibi haber alma kaynaklarının farklı olduğu vurgulanıyor.

Raporda ayrıca, “yalan haberlerin, toplumdaki kutuplaştırmayı artırdığı ve güveni zedelediği” değerlendirmesi yapılıyor.

Kaynak:International Journalist, Bianet

Exit mobile version