Site icon International Journalists

‘Vicdanen’ 3 yıl 15 gün hapis cezası

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Azadiya Welat Gazetesi Batman eski temsilcisi Deniz Kılıç hakkında 2014- 2015 yılları arasında sosyal medyada yaptığı haber paylaşımlarında “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla beş yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  

İddianamenin okunması ardından savunma yapan Kılıç, yaptığı paylaşımların haber paylaşımları olduğunu ifade ederek, çektiği fotoğrafları ise KHK’yle kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) için çektiğini vurguladı.

Mahkeme başkanının “Sen gazeteci misin? Hangi gazetede çalışıyorsun?” sorularına yanıt veren Kılıç, “Evet, DİHA için muhabir olarak da çalıştım” dedi.  Kılıç, yaptığı paylaşımların suç olmadığını, paylaşımları haber amaçlı ve ifade özgürlüğü kapsamında yaptığını vurguladı.

Mahkeme başkanı, daha sonra Kılıç’a “Biz şimdi karar vermeyeceğiz” diyerek duruşmaya ara verdi. Ardından duruşmaya kaldığı yerden devam eden mahkeme heyeti, duruşma savcısından esası hakkındaki mütalaasını istedi. Savcı, Kılıç’ın savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu savunarak, Kılıç’ın paylaşımlarının basın ve yayın yoluyla yaptığı gerekçesiyle “Zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme başkanı, beraatını talep eden Kılıç’a, “Yargılama tamamlandı, biz vicdanen senin suçlu olduğuna karar verdik” dedi. Mahkeme heyeti, Kılıç’a “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla üç yıl, bir ay, 15 gün hapis cezası verdi. 

Gazetecilere zincirleme örgüt propagandasından ceza talebi

Bu arada KHK’yle kapatılan Özgür Gündem gazetesinin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı ile eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın 2016 yılında gazetede yayımlanan üç haber nedeniyle yargılandığı davada savcı mütalaasını verdi. Sancılı ve Kızılkaya’nın “zincirleme örgüt propagandası” ile cezalandırılmasını istedi. 

Duruşma İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.  Kızılkaya ile Sancılı’nın katılmadığı duruşmaya avukat Sercan Korkmaz hazır bulundu. 

Heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtlar okundu. 

Ardından savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı, Sancılı ve Kızılkaya’nın “zincirleme örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesi ile ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi. 

Avukat mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etti. Avukatın talebini kabul eden mahkeme heyeti duruşmayı 10 Aralık 2019’a erteledi.

Kaynak: Ahval

Exit mobile version