Site icon International Journalists

Ukraynalı gazeteci Sevgil Musaieva: Gerçekler yalanları yenecek

Dünyanın en büyük yayıncılık fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarında International Journalist’in konuğu olan Ukraynalı ödüllü gazeteci Sevgil Musaieva gazeteci Yüksel Durgut’un sorularını cevapladı.

Time dergisi tarafından 2022’nin en başarılı 100 isminden biri olarak seçilen Ukraynalı gazeteci, fuarın dördüncü günü gerçekleşen programda ‘Rusya-Ukrayna savaşında gazetecilik ve medyanın rolü’nü anlattı. Sevgil Musaieva şunları söyledi:

AİLEM VE EŞİM HALA UKRAYNA’DA

“Ukrayna’da her gün yeni acılar yaşanıyor. Her gün insanlar ölüyor. Ruslar insan haklarını ihlal ediyor. Ailem ve eşim hala Ukrayna’da. Her gün onlar için endişe ediyorum.”

Sevgil Musaieva (Gazeteci)

GERÇEKLER YALANLARI YENECEK

“Ukrayna’da demokrasi, özgür dünyanın geleceği ve Ukrayna’nın bağımsız geleceği için bir mücadele var. Savaşta Rusya’nın propagandası ne yazık ki işe yarıyor ve insanların ölümüne sebep oluyor. Propaganda bu savaşta en etkili silahlardan biri haline geldi. Ama gerçekler eninde sonunda yalanları yenecek.”

DÜNYA GERÇEKLERİ GAZETECİLERDEN ÖĞRENİYOR

“Gazeteciler sayesinde dünya Ukrayna’daki savaş hakkında gerçekleri öğrenebiliyor. Yüzlerce sivil mağdur hakkında bir şeyler öğrenebiliyorlar. Ukraynalıların üzerine bomba yağarken Rusya hala batılı ülkeleri ve Ukrayna’yı suçlamaya devam ediyor. Yaşanan korkunç olayları, öldürülen insanların hikayelerini duyurmamız, anlatmamız gerekiyor. Dört milyon insan her gün bizi okuyor. Bizim sorumluluğumuz bu insanlara doğru bilgiyi ulaştırmak.”

CEPHEDE GAZETECİLİK ÇOK ZOR

“Ülkenin batısında çok zor şartlar altında gazetecilik faaliyetlerini yürütebildik. Ülkede bir buçuk milyon insan elektriksiz. Suya ulaşmak bile çok zor. Karı eriterek su elde etmeye çalışan insanlar gördüm. Ukrayna’da imkanlar çok kısıtlı ve diğer insanlar gibi gazetecilerin de hayatı tehlikede. Cephede gazetecilik çok zor. Ama özgürlük için bazı bedeller ödenmek zorunda. İnsan hakları için daha çok çalışmalıyız.”

ACIMIZI PAYLAŞAN ENES KANTER’E TEŞEKKÜRLER

Programın bir bölümünde sürpriz yaparak yayına katılan ünlü NBA yıldızı Enes Kanter de Ukrayna’daki insan hakları ihlallerini eleştirdi. Gazeteci Sevgil Musaieva, savaşın bir an önce durdurulması için çağrı yapan ünlü basketbolcuya Ukraynalıların acısını paylaştığı için teşekkür etti.

Exit mobile version