Site icon International Journalists

Tutuklu Savcı Gültekin Avcı’ya Hapishanede Darp

Gazeteci Gültekin Avcı, 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2016 yılında kapatılan Bugün gazetesinde yayınlanan
Selam Tevhid terör örgütü ile ilgili yazıları nedeniyle 2 kez müebbet ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay, geçtiğimiz Ağustos ayında Avcı’nın  müebbet hapis cezasının kaldırılmasına ve tahliye edilmesine karar verdi. Bu karara rağmen tutukluluğu devam eden Avcı, koğuşa sayım için gelen gardiyanlar tarafından “ayağa kalkmadı” nedeniyle darp edildi. Avcı’nın bir aile yakını Kronos’tan Sevinç Özarslan’a yaptığı açıklamada, sabah koğuşunda aldığı ilaç nedeniyle uyanamadığı için tekmelendiğini söyledi.

 

“Burada canıma kast ediliyor”

Aile yakınları,  3 aydır bir çok zorlukla karşılaşan Avcı’nın, sık sık bayıldığını, koğuşta düştüğü için ciddi bir şekilde yaralandığını, yüzünün, gözünün morardığı ve kanadığını belirtti. Cezaevi yönetiminden kendi ilacı ve dengesini korumak için bir baston isteğinde bulunan Avcı’nın ihtiyaçları yok sayıldı.  “İkisini de vermediler. Burada canıma kast ediliyor, yıllardır kullandığım ilacım verilmiyor, en basit bir baston istiyorum, o dahi verilmiyor” diyen Gültekin Avcı’nın bu isteklerinin  üç ayın sonunda karşılandığı öğreniliyor.

 

Yargıtay Kararının Değişimi

İlk olarak 18 Eylül 2015’te tutuklanan Avcı’ya, 9 Haziran 2016’da yapılan ilk duruşmadan sonra tahliye kararı verildi. 15 Temmuz’dan sonra 1 Ağustos 2016’da tekrar yakalama kararı çıkartıldı ve 25 Eylül 2016’da ikinci kez tutuklandı.

13 Eylül 2019’da tekrar tahliye edilmesinde sonra, Hürriyet gazetesi Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan tarafından hedef gösterilen Avcı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 Aralık 2020’de müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

 

Yargı Yok Sayılıyor

Müvekkilin avukatı Fikret Duran,  “Bildiğiniz gibi Gültekin Avcı hakkında verilen mahkumiyet kararı Yargıtay tarafından bozulduktan sonra yargılamalar yeniden başladı. Gültekin Avcı hükümlü iken yeniden kovuşturma aşamasına geçilmiş oldu. Yani hükümlü statüsünden yeniden tutuklu statüsüne geçti. CMK 102. Maddesi çok açık; tutukluluk süresinde tutukluluğun en fazla 7 yıl olabileceğini belirtiyor. Yasal olarak en üst tutuklu kalma süresi 7 yıldır. Daha uzun bir tutukluluk, yasanın açık ihlalidir. Gültekin Avcı’nın Eylül 2015 tarihinde tutuklandığını düşündüğümüzde 7 yıl 1 aydır tutuklu olduğunu görüyoruz. Yani Avcı, bugün itibariyle fazladan 1 ay cezaevinde tutulmaktadır ve tahliye edilmesi yasanın amir hükmüdür. Hal böyle iken tahliye etmeyerek tutukluluğunun devamına karar veren hakimlerin sorumlulukları bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version