Site icon International Journalists

Tutuklu Kürt gazeteci sayısı hızla artıyor

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 3 Nisan Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla düzenledikleri basın toplantısında “basına yönelik hak ihlalleri raporunu” açıkladı.

Raporu açıklayan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Türkiye’de toplamda 190 gazetecinin cezaevinde bulunduğunu, Nisan ayında 33 gazetecinin tutuklandığını, 17 gazetecinin gözaltına alındığını, 2 gazeteciye için dava açıldığını, 50 gazetecinin yargılandığını, 29 gazetecinin yargılandığı davalardan toplamda 144 yıl, 2 ay ve 29 gün ceza verildiğini kaydetti.

‘GAZETECİLER BU GÜNLERDE ACILARINI KONUŞURLAR’

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün, Birleşmiş Milletler kararıyla 1993 yılında özgür ve bağımsız bir basın için 3 Nisan’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul ettiğini hatırlatan ÖGİ Sözcüsü Boltan, özel önemi olan günlerde kutlamalar yapılır ve özgür basın için yaratılan değerlerden söz edildiğine işaret ederek, “Ne yazık ki yaşadığımız ülkede bu günlerin hiçbir ağırlığı ve karşılığı yoktur. Karşılık verenler de düşman tarafı gibi muameleyle karşı karşıya bırakılır. Dolayısıyla bu ülkede yaşayan gazeteciler bu günlere de acıları ile girerler ve bu günlerde daha çok acılarını konuşurlar.” ifadesini kullandı.

‘TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 2 SIRA GERİLEDİ’

“Bu günlerde gelinen noktada basının hiç özgür olmadığını” vurgulayan ÖGİ Sözcüsü, hazırladıkları raporun verilerinin “basının özgür olmadığını” ifade ettiğini söyleyerek, basının özgür olmadığına dayanak olarak “ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House’un Türkiye son 15 yıldır ilk kez ‘kısmen özgür ülkeler’ kategorisinden ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisine düşürdüğü” raporuna dikkati çekti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 25 Nisan 2018’de yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni göre Türkiye’nin geçen yılla göre basın özgürlüğü alanında 180 ülke arasında 157’nci sıraya gerilediğine vurgu yapan Hakkı Boltan, 2018’de 2 sıra gerileyen Türkiye’nin 2010’da 138., 2002’de ise 99. sırada olduğunu anımsattı.

‘AKP TÜRKİYE’Yİ DÜNYANIN EN BÜYÜK ZİNDANI DURUMUNA GETİRDİ’

Türkiye’de “basın özgürlüğünün kötü gittiğini” anlatan Boltan, gazetecilerin artık hükümetten beklentilerinin kalmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Herkes bu konuda hemfikir ki AKP hükümeti Türkiye’yi dünyanın en büyük zindanı durumuna getirmişken kendisini de bu zindanın kapısındaki gardiyanı yapmıştır. Bu günden sonra değişecek inancı da tükenmiştir. Bu koşularda ÖGİ olarak hükümete çağrı yapmanın anlamsız olduğunu biliyoruz. Biz çağrımızı gazetecilere, basın ve yayın kurum temsilcilerine yapıyoruz ve şunu diyoruz: Basın özgürlüğüne ve Özgür Basın geleneğine olan güveninizi zayıflatmayın. Onu güçlendirin. Basın özgürlüğüne ve Özgür Basın geleneğine olan inancınızı güçlendirdikçe gazeteciler için dünyanın en büyük zindanı haline getirilen ‘Türkiye zindanının’ duvarları anlamsızlaşıp yıkılacaktır. Kapısında bekleyen ‘gardiyan devlet’ zihniyeti de yıkılıp yenilecektir. Tabi ki tutsak arkadaşlarımız tamda o zaman özgür olacak ve sahada habere özgürce koşma imkânı ve koşulu gerçekleşecek.”

Kaynak: ÖGİ

Exit mobile version