Site icon International Journalists

Tutuklu Gazeteci Ataman Hakkında Müebbet Hapis Cezası İstendi

3 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan gazeteci Ziya Ataman ve beraberinde yargılananlar hakkında açılan davada, savcılık mütalaasını verdi. Tanıkların işkence altında verdiği ifadelere rağmen savcı, Ataman ve beraberindekilerin müebbet hapis ve birçok maddeden cezalandırılmasını istedi. 11 Nisan 2016 tarihinden bu yana Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu toplam 19 kişi hakkında açılan davanın 8’inci duruşması görüldü. Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklular Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sistemi ile kaldıkları cezaevlerinden katıldı. Avukatların hazır bulunduğu duruşmayı tutuklu yakınları da izledi.  

TANIK YALMAN: İŞKENCEYLE İFADELERİ İMZALATTILAR 

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada tanık Aytaç Yalman dinlendi. Emniyette kendilerine imzalatan ifadeleri okumadıklarını ve işkence altında imza attıklarını aktaran Yalman, “İmzalamazsan bizi bırakmayacaklarını söylediler. Özel hareket polisi kafama dipçikle vurdu” dedi.  

TUTUKLU SANIKLARIN TÜMÜNE MÜEBBET İSTENDİ

 Yalman’ın dinlenmesinin ardından, iddia makamından mütalaa istendi. Mahkemeye; 47 sayfalık mütalaa sunan iddia makamı, Ataman’ın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Tasarlayarak kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürme”, “Tasarlayarak kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürmeye teşebbüs”, “Tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs”, “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mallara patlayıcı madde kullanmak sureti ile kasten zarar verme”, “Patlayıcı madde kullanmak sureti ile kasten mala zarar verme” ve “Bir örgütün faaliyeti çerçevesinde tehlikeli maddenin izinsiz olarak bulundurulması” iddialarıyla cezalandırılmasını istedi.

  SAVCILIK HİÇBİR İDDİAYI ES GEÇMEDİ! 

İddia makamı, gazeteci Ataman’ın, “Tasarlayarak kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürme” suçlamasıyla ayrı ayrı 2 kez, “Tasarlayarak kamu görevlisini görevinden dolayı kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla ayrı ayrı 32 kez, “Tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla ayrı ayrı 4 kez, “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mallara patlayıcı madde kullanmak sureti ile kasten zarar verme” suçlamasıyla bir kez, “Patlayıcı madde kullanmak sureti ile kasten mala zarar verme” suçlamasıyla bir kez ve “Tehlikeli maddenin izinsiz olarak bulundurulması” suçlamasıyla bir kez cezalandırılmasını istedi. 

 AVUKATLAR: MAĞDURLAR SANIK OLDU 

İddia makamının mütalaasının ardından avukatlar ve sanıklara söz hakkı verildi. Mütalaaya karşı ek süre talebinde bulunan avukatlar, mütalaanın hukuka aykırı olmadığını ve mağdurların dosyada sanık olarak  yargılandığını vurguladı. Tutuklular ise, haklarındaki iddiaları reddederek dosyadaki çelişkilere dikkat çekti. Tutuklular tahliye talebinde bulundu. Bir başka dosyadan tutuklu bulunan tanık Kadir Ataman ise, işkence altında ifade imzalattırıldığını tekrarladı.  

ATAMAN TERCÜMAN OLMADIĞI İÇİN SAVUNMA YAPAMADI 

Duruşmada gazeteci Ziya Ataman, Kürtçe savunma yapmak istedi. Ancak, mahkeme Ataman’a bir sonraki duruşma tercümanını hazır etmesi halinde savunma yapabileceğini söyledi.  Mütalaaya karşı yapılan savunmaların ardından duruşmaya ara veren mahkeme, tutukluların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.  Bir sonraki duruşma 24 Eylül tarihine ertelendi.  Duruşma zaptı ise avukatlara verilmedi.  

Kaynak:Ahval

Exit mobile version