Site icon International Journalists

Türköne “ihlâl yoktur” kararına karşı AYM’ye itiraz etti

AYM İkinci Bölümü’nün bireysel başvurusu hakkında verdiği “ihlâl yoktur” kararına karşı AYM Başkanlığı’na itiraz eden Mümtaz’er Türköne, içtihat farkının giderilmesini istedi.

Kapatılan Zaman gazetesinin çalışanları ve köşe yazarlarının yargılandığı dava kapsamında “örgüt üyeliği” suçundan 10,5 yıl hapis cezasına çarptırılan ve bu dava kapsamında Ağustos 2016’dan bu yana tutuklu bulunan akademisyen ve köşe yazarı Mümtaz’er Türköne, Mart 2017 tarihinde kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlâl edildiği gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. Türköne’nin başvurusunu 27 Kasım 2019 tarihinde görüşen Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, “hak ihlâli bulunmadığı” yönünde oybirliğiyle karar vermişti.

Türköne, 10 Ocak 2020’de Resmî Gazete’de yayımlanan karara avukatları aracılığıyla itiraz etti. Türköne, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na yazdığı 22 Ocak 2020 tarihli itiraz dilekçesinde, AYM’nin Şahin Alpay ve Ali Bulaç kararlarını hatırlatarak içtihat farkının giderilmesini istedi.

Dilekçede, Türköne’nin 41 aydır devam eden tutukluluğunun, AYM’nin daha önce ihlâl kararı vermiş olduğu Şahin Alpay ve benzer gazetecilerin durumlarındaki gibi gazete köşe yazılarına dayandığı hatırlatıldı.

Dilekçede, Türköne’nin bireysel başvurusunun Genel Kurul tarafından değil Şahin Alpay ve Ali Bulaç kararlarında karşı oy kullanmış olan AYM üyelerinden oluşan İkinci Bölüm tarafından incelenmiş ve karara bağlanmış olduğuna dikkat çekildi: “Şahin Alpay, Ali Bulaç, Sırrı Süreyya Önder gibi basın ve ifade özgürlüğünü ilgilendiren ve hakkında ihlâl kararı verilen başvurular Anayasa Mahkemesi Genel Kurul tarafından karara bağlanmışken, Mümtazer Türköne hakkındaki başvuru Şahin Alpay ve Ali Bulaç kararlarında karşı oy kullanmış olan Anayasa Mahkemesi üyelerinden oluşan İkinci Bölüm tarafından incelenmiş ve karara bağlanmıştır. Mümtazer Türköne başvurusu hakkında Genel Kurul tarafından karar verilmemiştir.”

Kaynak: expressioninterrupted.com

Exit mobile version