Site icon International Journalists

Türkiye’nin 10 yıllık medya raporu

Konda Araştırma 2008-2018 yıllarına ilişkin medya araştırma raporunu paylaştı. Rapora göre 2018 yılı itibariyle her 10 kişiden 8’inin internet kullanmasına rağmen televizyon hala habere ulaşmanın en tercih edilen yöntemi.

Televizyon hala en yaygın haber kaynağı

Raporda “2018 bulgularında haber almak için en yüksek oranda (yüzde 72.3) televizyona güvenilmesi, internet haber sitelerine güvenin yüzde 14,7 ve sosyal medyanın yüzde 5,8’de kalması ülkede hâlâ ana akım haber mecralarının baskın olduğunu vurgulamaktadır.” denildi.

Araştırma belirli siyasi tercihlere sahip kesimlerin habere ulaşmada da aynı yöntemleri kullandığını gösteriyor. Veriler, iktidarı destekleyen kesimlerin haber kaynağı olarak Kanal 7, A Haber, TRT ve ATV gibi iktidara yakın kanalları tercih ettiklerini; haber kaynağı olarak sosyal medyayı takip etmediklerini ve dünya algılarını sadece bu kanalların haber ve bilgi akışı ile biçimlendirdiklerini ortaya koyuyor.

Yazılı basına güven yüzde 7,2

Araştırma 2018 yılı itibariyle gazete tirajlarının ve yazılı basında yer alan haberlere güvenin düştüğünü ortaya koyuyor. Raporda ” 2018 araştırma bulguları katılımcıların yüzde 73,9’unun gazete okumadığını göstermekte, okunan gazeteler ise toplumdaki ideolojik yarılma ve siyasal kutuplaşma ile paralellik göstermektedir.” ifadeleri yer alıyor.

Alternatif habercilikte sosyal medya yükselişte

Raporda ifade özgürlüğü açısından sesini duyuramayan, yayın yapmasına izin verilmeyen kesimlerin sosyal medyaya yöneldiği belirtiliyor.

” Sosyal medya kullanımına ilişkin veriler 2011 yılından itibaren en azından belirli bir kitlenin habercilikte farklı sesleri arayışına karşılık gelmeye başladığını görüyoruz.

Kullanıcı sayısından çok kamuoyunu biçimlendiren tartışmaların sosyal medya mecralarından çıkması da tesadüfi değildir. İfade özgürlüğü alanının kısıtlanmasıyla ana akım medya kuruluşlarında çalışması mümkün olmayan yetkin ve nitelikli gazetecilerin habercilik reflekslerini sosyal medyaya taşımaları da bu anlamda etkili olmuştur.

Yalan ve gerçeğin, manipülasyon ve tanıklığın iç içe geçebildiği sosyal medya ortamının eleştirel analizi anlamlı olsa da Twitter, Instagram, YouTube, Facebook, WhatsApp’ın son dönem haber evreninde kalıcı birer aktör olduğu açıktır. “

Raporun tamamı:

Kaynak: Konda Araştırma

Exit mobile version