Site icon International Journalists

Türkiye’de tutuklu bulunan en genç gazeteci tahliye edildi

Gazeteciliğinin 3. yılında cezaevi ile tanışan Barbaros Kaya, hapiste bulunan en genç gazeteciydi. Türk hükümetinin gazeteciliğe karşı tahammülsüzlüğünü gösteren bu tabloda 22 yaşındaki bir gazeteci, yaptığı haberlerden dolayı cezaevine girdi. 21 ay hapis yattı ve 9 yıl ceza alarak tahliye oldu. Gazetecilik kariyerinde cezaevi ile erken tanışan Barbaros Kaya’nın hikayesi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (Reporters Without Borders, RSF) 2020 Basın Özgürlüğü Raporu’nu yayımladı. Türkiye 86 gazeteciyi hapiste bulundurarak listede 154. sırada yer aldı. Tutuklu gazetecilerin arasında 22 yaşında hapse giren dijital haber üreticisi Barbaros Kaya da vardı. Kaya, 21 ay cezaevinde kaldı. Yaş olarak en küçük tutuklu gazeteci ünvanına sahip olan Kaya, 9 yıl hapis cezası aldı ve tahliye edildi. 

Üniversite’de gazetecilik okurken meslek hayatına başlayan Barbaros Kaya ulusal ve uluslararası bir çok basın kuruluşunda çalıştı. Kültür-sanat ve teknoloji içerikleri üreten Kaya, HaberTürk Televizyonunda mesleki kariyerine başladı. 2015 yılındaki basın toplantısında Efkan Ala’ya sorduğu bir sorudan dolayı HaberTürk televizyonundaki işine son verildi. 

Nokta Dergisi

2016 yılında Nokta dergisinde işe başladı. Nokta dergisi kapanana kadar burada muhabirlik ve Youtube içerik yöneticiliği yaptı. Teknoloji, kültür-sanat ve otomotiv haberleri üretti. 15 Temmuz Darbe kalkışmasından sonra dergi kapatıldı. Üniversiteden yeni mezun olmuş Barbaros Kaya, dijital platformlar için yaptığı içerikleri referans alınarak Al Jazeera Türkiye’den çalışma teklifi geldi ve 2016 Ağustos ayında Katar menşeli uluslararası haber platformu Al Jazeera’de işe başladı. Youtube gazeteciliği ve dijital dergiler için içerik üretim noktasında uzmanlaşmak isteyen Barbaros Kaya, Al Jazeera ofisinde 10 ay çalışabildi. Çünkü Al Jazeera, 3 Mayıs 2017 yılında Türkiye’den çekilme kararı aldı. Toplamda 52 gazeteci o gün işsiz kaldı. 

Al Jazeera kapandı

Dijital içerik üreticisi olan bu gazeteciler reklam sektöründe ve başka medya gruplarında rahatlıkla iş bulabildiler. Barbaros Kaya ise o günlerde yeni kurulan Quick Sigorta şirketinde, sosyal medya içerik üreticisi olarak işe başlamak üzereydi. Ama bu sefer de Türkiye’nin kötü basın karnesi Kaya’ya izin vermedi. Daha önce çalıştığı Nokta dergisi ve yaptığı birkaç haberden dolayı hakkında Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarını zedelemek, terör örgütü propagandası yapmak ve darbeye zemin hazırlamak suçundan ifadeye çağrıldı. Kaya, o günleri anlatırken ‘’Kültür-sanat haberleri yaparak nasıl böyle bir suç işleyebilirim ki diye avukatımı aradım ve uzun uzun gülüştük’’ dedi.

İfade vermek için gittiği emniyette gözaltına alınıp Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı ve Silivri 2 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. Kaya, cezaevine girdiğinde suçunun ne olduğunu bile bilmediğini, 5 ay sonra iddianame geldiğinde suç olarak somut hiç birşey yazmadığını belirtti. 

Cezaevinde 610 gün

21 ay cezaevinde darbeye karışma iddiası ile suçlanan askeri öğrenciler ile kaldı. Mahkeme tarafından 9 yıl ceza verildi ve tahliye edildi. Barbaros Kaya ‘’Tahliye edildikten sonra Türkiye’de gazetecilik yapma şansım kalmadığını birkaç teşebbüsten sonra öğrenebildim. Ben de Avrupa’ya gelerek daha özgür bir yerde, saçma sapan suçlamalarla uğraşmadan gazetecilik yapmaya başladım’’ diyerek tahliye sonrası durumunu özetledi.

Türkiye’de yaşayamadı

Barbaros Kaya, Türkiye de hapse girmiş en küçük gazeteci. Gazeteciliği tercih ettiği için de Türkiye’de yaşama şansı bulamadı. Şimdi Avrupa’da freelance olarak çalışıyor. Özellikle mültecilik üzerine yaptığı çalışmaları, birçok uluslararası medya kuruluşunda yayınlanıyor. Yunanca ve İngilizce yaptığı haberler ile gazetecilik alanında ‘’Refugee Reporter’’ ünvanını kazandı.

Barbaros Kaya gazeteciliğe devam ediyor. Freelance çalışmalarını kendi kurduğu blog sitesi üzerinden de yayınlıyor. Kaya’yı takip etmek için:

www.barbaroskaya.com

Twitter: @barbaroskayaa55

Instagram: @barbarosskayaa

Gmail: barbarosskayaa@gmail.com

Exit mobile version