Site icon International Journalists

Türkiye’de Eylül’de 60 gazeteci yargılandı ve şiddet gördü

Adli yılın ilk ayında 60 gazeteci haber ve paylaşımları nedeniyle hâkim karşısına çıkarken, polislerin haber takibindeki gazetecilere yönelik şiddet içeren engellemeleri ve sorumluların cezasız bırakılarak korunması da Eylül ayına damgasını vurdu. Öte yandan çok sayıda habere de engelleme kararı çıktı.

Eylül ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıklayan CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ihlallerin çıkarılması planlanan sansür yasasıyla daha da artacağına işaret etti.

Çakırözer’in raporuna göre, Eylül ayında Hazal Ocak, İpek Özbey, Alican Uludağ, Miyase İlknur, Barış Terkoğlu’nun da aralarında bulunduğu 60’dan fazla gazeteci hakim karşısına çıktı. Gazetecilere toplam 27 yıl 7 ay 19 gün hapis cezası verildi.

Eylül ayında farklı şehirlerindeki basın açıklamaları ve protestoları takip eden onlarca gazetecinin haber takibi polislerce şiddet kullanılarak engellendi. Gazeteciler tehdit ve darp ile karşı karşıya kalırken, haber takibi yapan bir gazeteciye de silah çekildi. 2 gazeteci ise gözaltına alındı. (Kaynak: birgun.net)

CHP Milletvekili Utku Çakırözer’in kamuoyu ile paylaştığı Eylül ayı Basın Özgürlüğü Raporuna bu linkten ulaşılabilir: https://www.birgun.net/haber/eylul-de-60-gazeteci-hakim-karsisina-cikti-onlarcasi-polis-siddetine-maruz-kaldi-404742

Exit mobile version