Site icon International Journalists

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü davalarında bu hafta (09-15 Mayıs 2020)

Evrensel gazetesi yöneticileri, Ragıp Zarakolu’nun yazısı nedeniyle açılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı; HSK, sosyal medya paylaşımları nedeniyle iki hâkim hakkında soruşturma başlattı

Evrensel yöneticileri, Zarakolu’nun yazısı ile ilgili ifadeye çağrıldı

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı, Evrensel yazarı Ragıp Zarakolu’nun “Makus kaderden kaçış yok” başlıklı yazısı nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı. 14 Mayıs günü İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünde ifade veren Polat ve Kınacı, yazının suç unsuru oluşturmadığını, darbeleri eleştiren bir yazı olduğunu belirtti. Avukat Devrim Avcı da yazıda suç unsuru bulunmadığını belirterek müvekkilleri hakkında kovuşturmaya gerek olmadığını söyledi.

Zarakolu’nun yazısı hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un ayrı ayrı suç duyurusunda bulunmasının ardından soruşturma başlatılmıştı.

Evrensel’e Basın İlan Kurumu’ndan yeni ilan kesme cezası

Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel gazetesi yazarlarından İhsan Çaralan’ın 24 Şubat 2020 tarihinde yayımlanan “Hükümet vatandaşına şehit olmayı vaat eder mi?” başlıklı yazısı nedeniyle gazeteye beş günlük ilan kesme cezası verdi. BİK kararında, yazıda Basın Ahlak Esaslarının ihlâl edildiği öne sürüldü.

BİK ayrıca 2 Mart 2020 tarihinde yayımlanan “Kimin için canını verdi bu gençler” başlıklı haber nedeniyle de Evrensel’den savunma istedi. Savunmanın sunulmasının ardından BİK tarafından haberle ilgili cezai işlem yapılmadı.

Gazeteci Can Ataklı hakkında dava açıldı

Gazeteci Can Ataklı hakkında, Tele 1 adlı televizyon kanalında 23 Mart’ta yayımlanan bir programdaki ifadeleri nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı. İddianamede, Ataklı’nın EBA TV üzerinden yapılan uzaktan eğitim hakkındaki sözleri nedeniyle “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan 9 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Can Ataklı hakkındaki iddianameye bu bağlantıdan erişilebilir.

İddianameyi kabul eden İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın 7 Ekim 2020 tarihinde görülmesini kararlaştırdı.

HSK, sosyal medya paylaşımları nedeniyle iki hâkim hakkında soruşturma başlattı

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), ölüm orucunun ardından hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek hakkında sosyal medyada paylaşım yapan Hâkim Orhan Gazi Ertekin hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlattı.

HSK, Gökçek’in vefatının ardından üzüntüsünü dile getiren İzmir Karşıyaka hâkimi ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan’ı da görevinden uzaklaştırdı. Pehlivan hakkında HSK tarafından inceleme başlatılırken, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Prof. Gazi Çağlar hakkında “propaganda” suçlamasıyla iddianame hazırlandı

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla iki ayrı dava açılan ve 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasına çarptırılan Prof. Dr. Gazi Çağlar hakkında yine sosyal paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan bir davada savcılık tarafından ek iddianame düzenlendi. Yozgat 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya sunulan ek iddianamede Çağlar, “FETÖ ve PKK propagandası yapmakla” suçlandı. Çağlar, hakkında hazırlanan ek iddianameyi Twitter hesabında duyurdu.

Independent Türkçe’ye erişim yasağına yapılan itiraz reddedildi

Independent Türkçe haber sitesine getirilen erişim engeline yapılan itiraz, Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 13 Mayıs günü reddedildi. Aralarında Independent Türkçe ve Suudi Arabistan Resmi Haber Ajansının da bulunduğu çok sayıda haber sitesine Bilgi ve Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Nisan ayından bu yana erişim engeli uygulanıyor.

AİHM’in Osman Kavala kararı kesinleşti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), tutuklu iş insanı Osman Kavala’yla ilgili verdiği ihlâl kararına itiraz eden Türkiye’nin, kararın Genel Kurul’a sevk talebini reddetti.

AİHM, Kavala’nın başvurusuna ilişkin 10 Aralık 2019 tarihli kararında tutuklamanın ölçülü olmadığına, atılı suçun unsurları ile kanıt ve delillerinin oluşmadığına dikkat çekerek Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti. Genel Kurula sevk talebinin reddi neticesinde AİHM’in Kavala’nın tutukluluğunun hak ihlâli olduğuna ve bir an önce tahliye edilmesi gerektiğine hükmettiği kararı kesinleşmiş oldu.

İlgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

RTÜK’ün Halk TV’ye verdiği ceza mahkeme tarafından durduruldu

Gazeteci Ayşenur Arslan’ın Halk TV’de sunduğu “Medya Mahallesi” programına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından verilen beş kez program durdurma cezası, Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından geçici olarak durduruldu. Mahkeme, RTÜK’ün kararı Halk TV’ye tebliğ etmeden ve kanalın savunmasını almadan uygulamaya başladığını belirterek programın durdurulmasının hukuki olmadığına hükmetti.

Belediyenin sosyal medya hesabında yapılan paylaşım hakkında soruşturma başlatıldı

Tekirdağ’ın Saray ilçesi belediye başkanlığı hakkında, 6 Mayıs’ta sosyal medyada yapılan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan paylaşımı nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Belediyenin sosyal medya hesaplarından sorumlu çalışanı, Saray Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı. Ayrıca soruşturma kapsamında emniyet ekipleri Saray Belediye Başkanlığına giderek söz konusu paylaşımın kaldırılmasını talep etti.

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında ertelenen duruşmalar

Koronavirüs salgınına yönelik tedbirler kapsamında Türkiye genelinde birçok ilde adliyelerde yalnızca tutuklu sanıkların yargılandığı davaların duruşmaları ve diğer acil işlemler yapılmakta.

Bu kapsamda, geride bıraktığımız hafta görülmesi planlanan duruşmaların bir kısmı şu tarihlere ertelendi: 

Aralarında Bloomberg muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç’ın da bulunduğu, 6’sı gazeteci 38 kişinin yargılandığı “Ekonomik darbe girişimi davasının” 8 Mayıs’ta İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmesi planlanan duruşması, 23 Ekim 2020 tarihine ertelendi.

Gazete Karınca eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Necla Demir’in 13 Mayıs günü Bakırköy 8. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmesi planlanan duruşması, 8 Ekim 2020 tarihine ertelendi.

Gazeteci Abdullah Kaya’nın 13 Mayıs günü Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi planlanan duruşması, 20 Ekim 2020 tarihine ertelendi.

Gazeteciler Hüseyin Aykol, Reyhan Çapan ve Hasan Başak’ın yargılandığı Özgür Gündem davasının 14 Mayıs’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi planlanan duruşması, 16 Haziran 2020 tarihine ertelendi.

“Özgür Gündem ana davasında” savunma için ek süre talepleri doğrultusunda dosyaları ayrılan Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı’nın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde 15 Mayıs günü görülmesi planlanan duruşması, 15 Eylül 2020 tarihine ertelendi.

Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi güncellendi

Kapatılan Bugün gazetesi eski parlamento muhabiri Çetin Çiftçi’nin cezaevinde bulunduğunun anlaşılması üzerine güncellenen listeye göre, 15 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 102 gazeteci ve medya çalışanı, tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

Ayrıntılı listeye bu bağlantıdan erişilebilir.

Exit mobile version