Site icon International Journalists

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü davalarında bu hafta (02-08 Mayıs 2020)

MİT görevlisinin cenazesi haberleri ile ilgili altısı tutuklu sekiz kişi hakkındaki iddianame kabul edildi; Ragıp Zarakolu hakkında soruşturma başlatıldı; Hakan Aygün ilk duruşmada tahliye edildi, savcılık karara itiraz etti

MİT görevlisinin cenazesi haberlerine açılan dava 24 Haziran’da başlıyor

Libya’da öldürülen MİT görevlisinin cenazesine ilişkin haberler nedeniyle altısı tutuklu yedi gazeteci ile bir belediye basın birimi çalışanı hakkında hazırlanan iddianame, 7 Mayıs günü İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan 50 sayfalık iddianamede sekiz sanığa “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” (TCK 329/1) ve “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” (MİT Kanunu Madde 27) suçlamaları yöneltiliyor.

İddianamenin tam metnine bu bağlantıdan erişilebilir.

Odatv haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, muhabir Hülya Kılınç, Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Sorumlu Yazı işleri Müdürü Aydın Keser ve Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, soruşturma kapsamında Mart ayından beri tutuklu bulunuyor. Yurt dışında bulunan gazeteci Erk Acarer ve öldürülen MİT mensubunun cenazesinden görüntüleri Hülya Kılınç’la paylaştığı iddia edilen Akhisar Belediyesi basın birimi çalışanı Eren Ekinci ise davanın diğer sanıkları.

İddianameyi kabul eden İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi, tensip zaptını 8 Mayıs’ta hazırladı. Tutuklu altı sanığın tutukluluklarının devamına oy çokluğuyla karar veren heyet, davanın ilk duruşmasının 24 Haziran’da görülmesini kararlaştırdı.

Ragıp Zarakolu hakkında soruşturma başlatıldı

Evrensel ve Artı Gerçek yazarı Ragıp Zarakolu hakkında, 5 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan “Makus kaderden kaçış yok” başlıklı yazısı nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın, “darbe mesajı vererek Anayasal düzeni hedef almak” iddiası ile yürütüldüğü belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yazısı nedeniyle Zarakolu hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulunmuştu. Zarakolu’nun yazısında Erdoğan’a yönelik “darbe ve idam tehdidinde bulunduğu” iddia edilmişti.

CHP’li iki milletvekili hakkında soruşturma

CHP milletvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç hakkında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’ta kiraladığı arazi ile ilgili sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar nedeniyle “hakaret” ve “iftira” iddialarıyla soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun vekillerinin 06.05.2020 havale tarihli şikayet dilekçeleri kapsamında, Cumhuriyet gazetesinin 14 Nisan 2020 tarihli nüshasında yayımlanan “Boğaz’da kaçak var” başlıklı haberi müteakip, 27. dönem milletvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından sosyal medya hesaplarında ve bir kısım basın ve yayın organlarında yer alan açıklama ve paylaşımları nedeniyle adı geçen milletvekilleri hakkında hakaret ve iftira suçlarından soruşturmaya başlanmış olup, soruşturma işlemleri devam etmektedir.”

AYM, infaz yasasının iptal istemini esastan görüşecek

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Nisan ayında yürürlüğe giren infaz yasasının şekil yönünden iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP tarafından yapılan başvurunun ilk incelemesini 6 Mayıs günü yaptı. AYM Genel Kurulu, iptal istemini esastan görüşme kararı aldı. Yürürlüğün durdurulması talebi de esas inceleme aşamasında karara bağlanacak.

RTÜK’ten Halk TV ve Habertürk’e ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun konuk olarak katıldığı programdaki sözleri nedeniyle Halk TV’ye üst sınırdan idari para cezası ve beş kez program durdurma, Habertürk TV’ye ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in konuk olarak katıldığı programda Fatih Altaylı’nın sarf ettiği sözler nedeniyle üst sınırdan idari para cezası verdi.

Gazeteci Hakan Aygün ilk duruşmada tahliye edildi, savcılık itiraz etti

Nisan ayında sosyal medyada yaptığı bir paylaşım nedeniyle tutuklanan gazeteci Hakan Aygün hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 6 Mayıs günü Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılan Aygün, savunmasında, yaptığı paylaşımlarda hareket ve aşağılama çabasında olmadığını, sadece eleştiride bulunduğunu belirtti. Mahkeme, Aygün’ün tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar verdi.

Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, tahliye kararına itiraz etti.

Sosyal medyada “provokatif” paylaşımlara tutuklama

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, koronavirüse ilişkin sosyal medyada “provokatif” paylaşım yapan 7.127 hesap hakkında çalışma yapıldığını açıkladı. Çataklı, tespit edilen 1.058 sosyal medya kullanıcısından 496’sının yakalandığı, bu kişilerden 10’unun ise tutuklandığını açıkladı.

Gaziantep’te bir Twitter kullanıcısı tutuklandı 

Twitter’da “kacsaatolduson” adlı hesabın yöneticilerinden biri olduğu belirlenen H.Y., Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen “FETÖ’nün sosyal medya ayağı” soruşturması kapsamında gözaltına alınmasının ardından 5 Mayıs günü tutuklandı.

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında ertelenen duruşmalar

Koronavirüs salgınına yönelik tedbirler kapsamında Türkiye genelinde birçok ilde adliyelerde yalnızca tutuklu sanıkların yargılandığı davaların duruşmaları ve diğer acil işlemler yapılmakta.

Geride bıraktığımız hafta içinde görülmesi planlanan duruşmaların bir kısmı şu tarihlere ertelendi:

Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karataş’ın 4 Mayıs’ta Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi planlanan karar duruşması, 21 Eylül 2020 tarihine ertelendi.

Yazar ve aktivist Temel Demirer’in 5 Mayıs günü Anadolu 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi planlanan duruşması, 24 Kasım 2020 tarihine ertelendi.

Gazeteci Ferhat Parlak’ın 6 Mayıs’ta Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi planlanan duruşması, 21 Eylül 2020 tarihine ertelendi.

Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi 

8 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 101 gazeteci ve medya çalışanı, tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

Ayrıntılı listeye bu bağlantıdan erişilebilir.

Exit mobile version