Site icon International Journalists

Türkiye, NATO üyeliğine evet demek için Finlandiya ve İsveç’ten muhalif gazetecileri istiyor!

NATO Zirvesi 28-30 Haziran tarihleri arasında İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilecek. Zirvede ilk başlık Rusya-Ukrayna savaşı olsa da Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine ‘evet’ demeyeceklerini açıklaması da önemli gündemlerden biri olacak…

Türkiye’yi AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği zirvenin hemen öncesinde AKP rejimi bu iki ülkeden ne istediğini Hürriyet Gazetesi üzerinden kamuoyuna duyurdu.

Çıkardığı kanunlar ve kanunsuz uygulamaları ile ülkede özgür basına hayat hakkı tanımayan AKP rejimi şimdi de İsveç ve Finlandiya’daki muhalif gazetecilerin iadesini istiyor.

15 Temmuz sözde darbe girişiminden sonra havuz medyasına dahil edilen Hürriyet Gazetesi üzerinden kamuoyuna duyurulan yasadışı fişlemelere göre; Bülent Keneş, Levent Kenez, Harun Tokak ve Ragıp Zarakolu gibi gazetecilerin de aralarında bulunduğu 33 kişinin iadesi isteniyor.

İsveç ve Finlandiya’dan daha önce yapılan açıklamalarda iade taleplerine ret cevabı verilmişti. Finlandiya Meclis Başkanı Matti Vanhanen, Türkiye’nin iade talepleriyle ilgili “Masum insanlar başka bir ülkeye iade edilmez, özellikle de gerekçe gösterilmeden hapse atılma veya mahkûm edilme riski varsa” dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da iadesi istenen kişilerle ilgili “hukukun üstünlüğü” ilkesini hatırlattı. Haavisto, “Siyasi kararlar yargı sisteminin işleyişini etkileyemez. Bu temel bir ilkedir” dedi.

Uzun zamandır Avrupa ile ilişkilerini ‘şantaj siyaseti’ üzerinden sürdüren Ankara daha önce da mülteci kozunu kullanmıştı.

Exit mobile version