Site icon International Journalists

Türk gazeteci Brezilya’da “1 numaralı devlet düşmanı” oldu şimdi yeni bir gelecek arıyor!

HENGELO – Bavulları her zaman hazırdı. Böylece ayaklarının altındaki zemin çok ısındığı zaman hemen oradan ayrılabilirlerdi. O zaman Ocak ayında geldi. Tesadüfen Türk gazeteci Kamil Ergin, eşi Sema ve kızı Ayla Hengelo’ya geldi.

Karısını ve küçük kızını da röportaja getirdi, ancak onlar şehirde oturup oynayacak bir yer bulmayı tercih ettiler. Kamil Ergin’in (36) yapacak başka bir işi daha vardı: Hikayesini anlatmak. “İçimi yakıyor ve dışarı çıkması gerekiyor.”

Yeni hayat

İstanbul Üniversitesi’nde İngilizce öğretmeniydi ve Brezilya metropolü São Paulo’da yeni açacakları okul için birisini arayan Gülen hareketi gönüllüsüydü. Bu ona doğru bir fikir olarak gelmişti: “Üç yıl orda kalırım, güzel bir deneyim elde ederim ve sonra da Türkiye’ye geri dönerim diye düşündüm.”

Sonunda, “çok farklı bir dünya” ama “aynı zamanda oldukça tanıdık.” dediği ülkede on beş yıl geçirdi. “Türkiye ve Brezilya, aynı anneden doğmuş, ayrı büyümüş iki çocuk gibidir. Türkiye daha doğrudan, daha katı ve kavga ile anlaşmazlıkları çözme eğiliminde. Brezilya’da bunu kelimelerle yapmayı tercih ediyorlar. Orada hayat daha rahat. “

Bir köprü kurma

Ekonomik olarak yükselişte olan bir diğer ülke. Bu nedenle Türkiye için de ilgi çekici. Ergin, gazete yazılarıyla iki ülke arasında bir tür köprü kurdu, ayrıca İngilizce dil bilgisi ve iyi bağlantıları nedeniyle sık sık Suriye’deki ve daha sonra Türkiye’deki durumu açıklaması istendi. Düzenli olarak televizyona çıktı ve Batılı gazetecilere mülteci kamplarına yapılan ziyaretlerde rehberlik etti.

Kamil Ergin fikrini konuşmaktan çekinmedi. “Birinin konuşma cesaretine sahip olması gerekir. Türkiye artık terk ettiğim ülke değildi. Ayrıca Brezilya’nın değiştiğini de gördüm. İnsanları uyarmak istedim. Türkiye’de yaşananlar Brezilya’da da mümkündü.”

Askeri darbe

Türkiye’de 2016’da başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe, Kamil Ergin’in São Paulo’daki görece güvenli hayatı için de bir dönüm noktası oldu. Çünkü Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a göre, gazetecinin giderek sözcüsü haline geldiği Gülen hareketinin darbede bir eli vardı. Ergin, izlendiğini daha çok hissetti. “Brezilya’da Türkiye’nin 1 numaralı düşmanı oldum.”

Popülist cumhurbaşkanı Bolsonaro’nun 2019’da iktidara gelişiyle Brezilya’da da farklı bir rüzgar esmeye başladı. O zamana Brezilya Türkiye’deki gelişmeler karşısında oldukça tarafsızdı. Brezilya’da bir Türk işadamının tutuklanması, orada büyüyen Türk toplumunu şok etti, özellikle de çok ünlü biri olmadığı için. “Yani görünüşe göre bu herhangi birimizin başına gelebilir.”

Terörist

Kimse yapmadığı için Ergin, işadamının savunmasını hazırlamaya başladı. Sonunda adam serbest bırakıldı. Ancak Ergin, üstlendiği rolden dolayı on beş yıldır yaşadığı ülkede artık kendini güvende hissetmiyordu. “Ortalama bir Brezilyalı, Türkiye’de neler olup bittiğini bilmiyor ve beni bir terörist olarak görmeye başlamışlardı.”

Türkiye’deki ailesiyle tüm bağlantılarını kesti, onları tehlikeye atmamak için. Ev adresini değiştirdi, sosyal medyadan kayboldu. Kaçamadı. Karısı hamile kalmıştı ve daha önce yaptığı düşük nedeniyle tamamen dinlenmek zorunda kalmıştı. İki yıl boyunca evi hiç terk etmedi.

Büyük sürpriz

Kızı Ayla yeterince büyüdüğünde, kaçış planları daha somut bir hale büründü. ABD veya Kanada’ya gitmek istediler. Ancak kızın vizesi reddedildi. İngiltere’ye bir uçuş son dakikada iptal edildi. Eş Sema’nın Hollanda’da arkadaşları vardı. “Sürpriz bir şekilde, oraya bir uçak bileti almayı başardım.”

Zevk alma

Ocak ayındaydı. Aile şu anda Hooghagen sığınma evinde ve sığınma başvurularının kabul edilip edilmeyeceği haberini bekliyor. Bu arada, yeni keşfettikleri özgürlüğün tadını çıkarıyorlar. Bisiklet hayatlarında önemli bir rol oynuyor. Ergin, “Özellikle eşim bundan çok hoşlanıyor” diyor. “Çünkü şimdi tekrar sokağa çıkabiliyor. Yavaş yavaş kendini güvende ve özgür hissediyor.”

Oturum izninin çıkmasından umutlu Hollanda için güvenli bir ülke olan Brezilya’dan gelmesine rağmen. “Evet, Brezilyalılar için. Ama Türkler için değil ”diyor Ergin. Hollanda’da daha çok Gülen hareketi mensubu var. Durumları burada bilinmekte, en azından bir şansım var. “

Kalın bir dosya

Hollanda kaçırmak istemediği bir fırsat. Hazırladığı iki büyük dosyayla hem kendi hem de eşinin sığınma başvurusunu yaptı, hikayesini desteklemek için çok sayıda belge ve fotoğrafla. Tek başına 450 sayfa kalın. Önümüzdeki hafta Hollanda’da kalıp kalamayacağı söylenecekti. Ancak avukatı, muhtemelen daha uzun süreceğini söylüyor.

Bu arada Kamil Ergin gazetecilik mesleğine geri döndü. Almanya ve Brezilya için web sitesi hazırlıyor ve kitlesini yavaş yavaş genişletmeyi umuyor. “Hollanda toplumuna katkıda bulunmak istiyorum. Ama önce beni kabul etmesi gerekiyor.”

Kaynak: Michel Hasselerharm-https://www.tubantia.nl/

Exit mobile version