Site icon International Journalists

TMSF, gasp edilen 27 medya kuruluşunu satıyor

Hizmet Hareketi’ne yönelik yok etme operasyonları kapsamında hukuksuzca el konulan medya kuruluşları, TMSF tarafından toplam bedeli 53 milyon liraya ihale yoluyla satışa çıkarıldı.
TMSF tarafından yapılan duyuruda; aralarında Samanyolu TV, Yumurcak TV, Cihan Haber Ajansı ve Burç FM’in de bulunduğu toplam 27 medya şirketinin makine, teçhizat, demirbaş, lisans, ve araçlarının ihale yoluyla satışa çıkarılacağı duyuruldu. 27 medya şirketi için toplam 53 milyon 830 bin lira muhammen bedel öngörüldü.

GASP EDİLENLERİN YAKLAŞIK DEĞERİ 32 MİLYAR DOLAR

TMSF tarafından yapılan bu duyuru, Hizmet Hareketi’nin maruz bırakıldığı insan hakları ihlalleri ve diğer hukuksuzluklarla mücadele etmek üzere kurulan London Advocacy öncülüğünde hazırlanan raporu hatırlattı.
London Advocacy ve Platform for Peace and Justice (PPJ) işbirliği ile Oxford Üniversitesinden bir akademisyenin gözetimi altında Avustralyalı bir PHD öğrencisi ile bir avukat tarafından hazırlanan raporda, OHAL KHK ve TMSF/Sulh Ceza Hakimlikleri eliyle hukuka aykırı olarak mülkiyet haklarına yapılan müdahaleler kayda alınmıştı.
Rapora göre, hukuka aykırı olarak müsadere edilen ya da el konulan mülkiyet haklarının değeri en az 32 milyar dolar olarak hesaplandı. Dünyanın önde gelen insan hakları savunucularından ve Rusya tarafından hukuka aykırı olarak el konulan varlıklarla ilgili hukuki mücadelesi ile bilinen Bill Browder raporu şöyle duyurdu:

“Bu rapor, Erdoğan’ın Putin ile aynı şeyi yaptığını ortaya koyuyor. Kendisiyle aynı fikirde olmayan herkesi hapse atmanın yanı sıra, “mülk saldırıları” ile tüm mallarına el koyuyor. Bu rapor, Türkiye’de 32.2 milyar dolarlık yasa dışı el konulmuş mülkü katologlaştırmış.”


OHAL KHK’ları ile 34 televizyon, 38 radyo, 73 gazete
ve dergi, ve 6 haber ajansı olmak üzere 151 medya kurulusu kapatılmış ve
mal varlıkları Hazine’ye devir edilmiştir. Kapatılan medya kuruluşlarından
iki televizyon, 2 gazete, 1 radyodan oluşan İpek Medya Grubu’nun değeri
Aralık 2015 itibariyle 250 milyon USD olarak hesaplanmıştır. 3 gazete, 1
haber sitesi, 2 TV kanalı ve 1 haber ajansından oluşan Doğan Medya’nın
2018 Mart ayında 1.1 milyar dolara satıldığı göz önüne alındığında
kapatılmış olan 151 medya kuruluşunun değerinin 1 milyar dolardan az
olamayacağı değerlendirilmektedir.

Özetle gasp edilen 27 medya kuruluşunun TMSF tarafından gerçek değerinin çok altındaki bir rakama satılıyor olması, acaba bu kez hangi yandaşa peşkeş çekilecek sorusunu akıllara getirdi.

Exit mobile version