Site icon International Journalists

Sözcü ve Halk TV, sürgün gazetecileri hedef gösterdi

Sahibi ‘terör’den aranan, hakkında kırmızı bülten çıkarılan, yazarları hakkında terör suçlamasıyla hapis cezası verilen Sözcü Gazetesi sürgündeki gazetecileri hedef gösterdi.

Sözcü Gazetesi ve Halk TV sürgündeki gazetecileri hedef aldı. Erdoğan rejiminin söylemleriyle yayın yapan iki yayın organı sürgündeki gazeteciler hakkında ‘terörist’ ifadesini kullandı. Sözcü Gazetesinin sahibi Burak Akbay daha önce “Fetöcü” olmakla suçlanmış ve hakkında yakalama kararı ve kırmızı bülten çıkarılmıştı. Bazı yazarları ise aynı ‘suç’tan yargılanmış ve ceza almıştı. Sözcü ve Halk TV’nin Erdoğan rejiminin dilini kullanması ve gazetecileri hedef göstermesi tepkiye neden oldu.

Sözcü Gazetesi’nin sahibi Burak Akbay kırmızı bültenle aranıyordu

15 Temmuz kumpası sonrası oluşturulan hukuksuz OHAL ortamında Erdoğan rejimi ve yandaş medya tarafından sahibi ve yazarları “Fetöcü” olmakla suçlanan ve yargılanan Sözcü Gazetesi, yakındığı hukuksuz söylemleri yurt dışına çıkmak zorunda kalan sürgündeki gazetecilere yöneltti.

16 Ocak 2023 tarihli, Özgür Cebe imzalı ve “FETÖ’nün medya yapılanması için iade talebi… Listeye alındılar…” başlıklı haberde; “FETÖ’nün medya yapılanmasında yer alan ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası yurt dışına kaçan 26 kişi hakkında bulundukları ülkelerden iade edilmeleri için talepname hazırlandı. İçişleri Bakanlığı da bu kişileri terörden arananlar listesine aldı.” denildi. İsim ve fotoğrafları listelenerek tek tek hedef gösterilen haberdeki sürgün gazeteciler için arama bülteninin geç çıkarılması da eleştirildi.

Sabah Gazetesi de Sözcü Gazetesi’ni hedef göstermişti

Sabah Gazetesi daha önce pek çok haberde olduğu gibi Sözcü Gazetesi’ni hedef gösteren bir habere imza atmıştı. Haberde Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay’ın “Fetö”den arandığı ve Fransa’ya kaçtığı belirtiliyordu. (Söz konusu haber için TIKLAYINIZ)

Sözcü Gazetesi yazarları da yargılanmıştı

Sözcü Gazetesi yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu bazı isimler “Fetöcü”lükle suçlanarak çeşitli cezalara çarptırıldılar.

Mahkemenin gazetecilere verdiği hapis cezaları şöyleydi:

Sözcü gazetesi yazarı Emin Çölaşan: 3 yıl 6 ay 15 gün, Necati Doğru: 3 yıl 6 ay 15 gün, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz: 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin: 3 yıl 4 ay, sozcu.com.tr Haber Koordinatörü Yücel Arı: 2 yıl 1 ay, Muhabir Gökmen Ulu: 2 yıl 1 ay, Muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli: 2 yıl 1 ay. Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay’ın dosyası ise ayrılmıştı.

Erdoğan rejiminin dilini kullanan “muhalif medya”

Haberlerde Gülen Hareketi’ne yakın medya kuruluşlarında çalışan ve 15 Temmuz sonrası yurt dışına gitmek zorunda kalan 26 gazeteci hakkında bulundukları ülkelerden iade edilmeleri için talepname hazırlandığı belirtildi. İçişleri Bakanlığının bu kişileri terörden arananlar listesine aldığı ifade edilen haberlerde, AKP’nin bu gazeteciler için hukuki dayanağı olmayan suçlara da yer verildi.

Haberde ayrıca sürgün gazetecilerin yaşadıkları ülkeleri MİT’in tespit ettiği vurgulandı. Daha önce Avrupa’daki sürgün gazetecilerden bazıları MİT’e yakın Sabah Gazetesi muhabirleri tarafından fotoğraflanıp gazetenin manşetinden hedef gösterilmişti.

Exit mobile version