Site icon International Journalists

“Taraf MGK manşeti” davası Aralık ayına ertelendi

Kapatılan Taraf gazetesi eski muhabiri Mehmet Baransu ile gazetenin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban’ın Kasım 2013’te yayımlanan “Gülen’i Bitirme Kararı 2004’te MGK’da Alındı” başlıklı haber nedeniyle yargılandıkları davanın 21. duruşması, 24 Ekim 2019 günü Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

P24’ün izlediği duruşmada Baransu, mahkemeye tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden SEGBİS üzerinden bağlanırken, savunmasını daha önce sunan Çoban, avukatı Figen Albuga Çalıkuşu tarafından temsil edildi. Baransu’nun avukatı Yahya Engin ve katılan kurumlar MİT ve MGK vekili Serhat Karğın da mahkemede hazır bulundu.

Belirlenen saatte başlayan duruşmada katılan kurumlar vekili Karğın, savcının önceki celse sunduğu görev yönünden mütalaasına katılmadıklarını belirterek, atılı suçun basın yoluyla işlenen suçlar kapsamında bulunmadığını savundu. Duruşma savcısı, önceki celse sunduğu görev yönünden mütalaasında atılı suçun basın yoluyla işlenen suçlar kapsamında bulunduğunu belirterek mahkemenin görevsizlik kararı vermesini ve dosyanın Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi yönünde karar verilmesini talep etmişti. Karğın, dosyanın tekemmül ettiğini ifade ederek mahkemenin karar vermesini talep etti.

Mütalaaya karşı beyanı sorulan Baransu, Yargıtay 16. Ceza Dairesi ve İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin benzer dosyalarda verdikleri kararlara atıf yaparak Basın Kanunu’ndaki dört aylık hak düşürücü sürenin göz önünde bulundurulmasını ve mahkemenin düşme kararı vermesini talep etti.

Sonrasında Çoban ve Baransu’nun avukatları ayrı ayrı söz alarak görevsizlik kararı verilmesini, mahkemenin aksi kanaatte olması durumunda dört aylık süre göz önünde bulundurularak düşme kararı verilmesini talep etti.

Duruşma savcısının gelen itirazları değerlendirmek ve görev ve esas yönünden mütalaasını hazırlamak için süre talebini kabul eden mahkeme, dosyanın savcılığa gönderilmesine ve davanın bir sonraki duruşmasının 4 Aralık 2019 tarihinde görülmesine karar verdi.

Kaynak: p24

Exit mobile version