Site icon International Journalists

‘Suçlu Kitaplar!’ Raporu Yayımlandı

International Journalists Association e.V. ve Solidarity With Others derneklerinin ortak çalışması olarak hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşıldı.

Darbe dönemlerinin karşılaştırmalı olarak ele alınan çalışmanın amacı “…15 Temmuz 2016 askeri darbe girişiminden bu yana, iktidar partisinin kendisine muhalif olarak gördüğü kişileri ve grupları sindirmek ve susturmak amacıyla, ulusal ve evrensel hukuk kurallarını ihlal ederek uygulamakta olduğu kitap yasaklamalarını ve kitaba erişim engellemelerini ele almaktır.” ifadeleriyle ortaya konuyor.

Rapordan

“Düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı demokrasinin temelindedir ve insan onurunun korunması için asli öneme sahiptir. Bilgi ve enformasyon kaynaklarının çeşitliliği dünya çapında kültürel çeşitlilik, yaratıcılık, refah, hoşgörü ve toplumların gelişimi için temel bir ön koşuldur. Kitapların, toplum üzerinde hükümetlerin istemediği bir etki bırakma korkusu yüzünden dünyada ve Türkiye’de yıllar boyunca birçok kitap yasaklanmış veya kısıtlanmıştır.”

“Devlet otoriteleri tarafından sakıncalı bulunan kitap ve benzeri diğer materyallerin yasaklanması, toplatılması ve imha edilmesi, diktatoryal ve baskıcı rejimlerin bir icraatı olarak ortaya çıkmaktadır.”

“Milli Güvenlik Konseyi kararıyla 12 Eylül askeri darbesi sonrasında birçok gazeteci ve yazar cezai takibata uğramış, 39 ton gazete ve dergi imha edilmiştir.”

“15 Temmuz 2016 askeri darbe girişimi sonrası zirveye çıkan hukuksuzluklardan, “İfade Özgürlüğü” ve “İfadeyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti” de ciddi şekilde zarar görmüştür. 12 Eylül Askeri Darbesinin hüküm sürdüğü yıllarda bile rastlanmayan birtakım uygulamalar, 15 Temmuz sonrası kitlesel bir nitelik kazanmış, yasal olarak basılmış, hatta birçoğu itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulundan tavsiyeli 301 bin 878.14 adet kitap, yasaklı kapsamına alınarak
toplatılmış ve imha edilmiştir.”

Raporun tamamı:

YASAKLI KİTAPLAR-TR
Exit mobile version