Sözcü gazetesi yöneticileri, çalışanları ve yazarlarının “Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın onuncu duruşması 28 Ekim 2019 tarihinde İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
24 Ekim günü Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yargı Paketi’nde, Terörle Mücadele Kanununun (TMK) 7. maddesine “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” ifadesi eklenmişti. Sanık avukatları duruşmada bu hususu hatırlatarak, mütalaasını yenilemesi için dosyanın savcıya gönderilmesini talep etti. Talebi kabul eden mahkeme, celse arasında dosyanın iddia makamına gönderilerek mütalaasında değişiklik olup olmadığına ilişkin soru sorulmasına, yeni mütalaa sunulacaksa esas hakkındaki savunmalar için süre verilmesine karar verildi. Duruşma 27 Aralık tarihine ertelendi.
“Deliller yeniden değerlendirilsin”
P24 tarafından takip edilen duruşma saat 10:18’de başladı. Duruşmada sanıklar Necati Doğru, Yücel Arı, Gökmen Ulu, Yonca Yücekaleli, Mediha Olgun ve Metin Yılmaz ile avukatları hazır bulundu. Sanık Emin Çölaşan da duruşmaya Ankara’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Sanıklardan Mediha Olgun ve Mustafa Çetin ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadılar. Duruşmayı sanık yakınlarının yanı sıra basın mensupları, CHP milletvekilleri ve CHP il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi.
Mahkeme başkanı Akın Gürlek, SEGBİS’te oluşan teknik arıza sebebiyle duruşmanın kayıt altına alınamayacağını ve söylenenlerin özetlenerek tutanağa geçirileceğini söyledi.
Bir kısım sanıklar müdafii Avukat Ceren Yakışır söz alarak, Resmî Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren kanun değişikliklerine ilişkin savunmalarını genişletmek istediklerini belirterek mahkemeden süre talebinde bulundu. Yakışır, süre verilmesi durumunda hak kaybı olmaması açısından müvekkili Burak Akbay’ın yakalama emrinin kaldırılmasını talep etti.
Avukat İsmail Yılmaz, TMK 7. maddesinde yapılan düzenlemenin savcının mütalaasını boşa düşürdüğünü söyledi. İddia makamının yeni kanunu da dikkate alarak yeniden mütalaa düzenlemesini talep eden Yılmaz, “Mahkemenizin de yeni çıkan kanun çerçevesinde delilleri yeniden tartışması gerekmektedir. Bize de savunma için yeniden süre verilmelidir. Çünkü yeni kanun çerçevesinde müvekkillerin suçlandığı haberler habercilik faaliyeti kapsamında kalmaktadır” dedi.
Emin Çölaşan’ın avukatı Serhan Özdemir, Cumhuriyet davasının bozma hükmü içeren Yargıtay gerekçeli kararındaki sevk maddelerinin bu davadaki sevk maddeleri ile aynı olduğunu ifade etti. Özdemir, “Cumhuriyet gazetesinin bozma kararı ve kanundaki değişiklik gözüne alınarak müvekkilim için öncelikle beraat, mahkeme farklı kanaatteyse de düşme talep ediyoruz” diye konuştu. Avukat Celal Ülgen, kanun değişikliklerinin dikkate alınarak müvekkilleri hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep etti. Avukat Fahri Emeksiz de Burak Akbay hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını istedi.
Akbay hakkındaki yakalama emrinin devamına karar verildi
Duruşma savcısı, bu aşamada bir diyeceği olmadığını belirterek talepler konusunda takdiri mahkemeye bıraktı. Açık müzakere yapan mahkeme ara kararında, yapılan kanun değişikliğini dikkate alarak celse arasında dosyanın iddia makamına gönderilerek mütalaasında değişiklik olup olmadığına ilişkin soru sorulmasına, yeni mütalaa sunulacaksa esas hakkındaki savunmalar için süre verilmesine karar verdi. Akbay hakkındaki yakalama emri infazının devamına hükmeden mahkeme, duruşmayı 27 Aralık 2019’a erteledi. Duruşma saat 10:52’de sona erdi.
Kaynan: Cansu Pişkin, p24