Site icon International Journalists

Sosyal Medyanın Kapatılmasına İzin Vermeyelim!

“Gazetemiz Novaya Gazeta da kapatıldı. Lisansımız elimizden alındı. Web sitesi kapatıldı. Şu anda Novaya Gazeta Europe künyesiyle Riga’da faaliyet gösteriyor. İnternet sitesi yayına başlamasından kısa bir süre sonra Rusya’da yeniden yasaklandı.”

 

600 GAZETECİ RUSYA’YI TERK ETTİ
Dmitri Muratov, kendisine en sık sorulan sorunun, “Ruslar neden sessiz kalıyor? Neden isyan etmiyorlar?” olduğunu belirttikten sonra ülkedeki baskının boyutlarını şöyle anlatıyor, “Protesto gösterisi düzenlemek yasak. Hapiste 600 siyasi tutuklu var. Barış aktivistlerine karşı şimdiye kadar 20 bin dava açıldı. 300 medya kuruluşunun kapısına kilit vuruldu. Parlamentoda barışın inşasından bahseden tek bir milletvekili yok. İktidarı ele geçirmeye çalışanlara karşı sadece gerçekleri söyleyerek karşı koyulabilir. YouTube’un, Wikipedia’nın kapatılmasına izin vermeyelim. Bunlar gazeteciler tarafından bilginin paylaşılabildiği son mecralar. YouTube ve Wikipedia gibi yayın organları kapatılırsa kısa süre sonra mühendisler bile basın özgürlüğü için mücadele etmek zorunda kalır. Pek çok basın organı, tüm alternatif bilgi kaynakları ya kapatıldı ya da mensupları sürgünde. Yaklaşık 600 gazeteci Rusya’yı terk etti yahut sınır dışı edildi. Rusya’da ‘yabancı ajan’ olarak gösterilen yaklaşık 300 kişinin yüzde 30’u gazeteci. Bu yüzden propaganda bir tekeldir. Ve eğer Rus yetkililer YouTube, Telegram ve Wikipedia’yı yasaklamayı başarırsa, propaganda görevini yerine getirecek ve tekel haline gelecek. O zaman ülkeyi yönetmek inanılmaz derecede kolay olacak. Novaya Gazeta da bu medya organlarında sadece birisi. Kapatıldık. Lisansımız elimizden alındı. Web sitesi kapatıldı, gazete kapatıldı. Şu anda Novaya Gazeta Europe künyesiyle Riga’da faaliyet gösteriyor. İnternet sitesi yayına başlamasından kısa bir süre sonra Rusya’da yeniden yasaklandı.”

“RUSYA ARTIK AVRUPA DEĞİL!”

Dmitri Muratov, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nden resmi olarak yardım istediğini fakat olumlu bir cevap alamadığını ifade ederek, “Rus muhalefetinin lideri Alexei Navalny’ye yardım etmelerini talep ettim. O sadece hapishanede değil, hapishane içinde bir hapishanede tutsak. Burası insanların yaşayan cesetlere  dönüştürüldüğü bir yer. Ancak Kızıl Haç buna müdahale edemeyeceklerini söyledi. Bu talebimi ilettiğimde Kızıl Haç’ın şefi de tam o sırada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ofisinde görüşme halindeydi. Rus hukuk sistemi hakkında pek çok soruyla karşılıyorum. Bu, özel askeri operasyon denilen şeyin sonuçlarından biri. Bu, yargının parça parça edilmesidir. Özel askeri operasyonlar devam ediyor, ancak sonuçları şimdiden belli. Ukrayna ve Rusya gelecekte asla bir arada olmayacak. Bu halklar hiçbir zaman kardeş olmayacak. Rusya’da yeni bir coğrafi uyanış var. Bunu duymamış olabilirsiniz. Rusya artık Avrupa değil. Avrupa’ya açılan pencere kapandı ve hatta kapısına parmaklıklar çekildi.” şeklinde konuşuyor.

“BANA ANNE OLMA FIRSATI VERİN” 

Rusya’da muhalif olmanın cezalandırma sebebi sayıldığını belirten Muratov, bazı muhaliflerin başlarına gelenleri ise şöyle anlatıyor: “Lilia Chanysheva, 40 yaşında bir kadın. Alexei Navalny için çalışıyordu. Kimseyi öldürmedi, hırsızlık yapmadı, şiddet uygulamadı. O sadece sivil bir aktivist idi. İnsanların sevdiklerini beklerken nasıl çıldırdıklarını hiç gördünüz mü? Bu kadın kocasını her gün çiçeklerle bekliyor. Lilia kendisi hakkında tek kelime etmedi, ama “Eğer mahkûm edilirsem çocuk doğuracak zamanım olmayacak, bana anne olma fırsatı verin.” dedi. Hâkim ona bu şansı tanımadı. 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Zalimlik vatanseverlikle de kendini gösteriyor. Bu yüzden kötülük terörizme dönüştü. Rus Ortodoks Kilisesi özel askeri operasyonu destekledi ve bir ölüm propagandası başlattı. Kilisede bir ayin sırasında ‘zafer’ kelimesini ‘barış’ kelimesiyle değiştirdiği için bir rahip görevden alındı. Ivan Gorshkovich mesela… Wall Street Journal’ın Moskova muhabiri, bir gazeteci. Moskova’da çok iyi tanınıyor. Çalıştığı ülkeyi gerçekten seviyor. Çok başarılı bir gazeteci ve kesinlikle bir casus değil. Casusluk suçundan demir parmaklıklar ardına gönderildi. 25 yıla mahkûm edildi.

 

Dmitri Muratov Kimdir?

Dmitri Muratov, Rusya’da iktidarın kötü politikalarını araştırmasıyla bilinen bağımsız gazeteciliğin son temsilcilerinden birisi. Kurucusu ve Genel Yayın
Yönetmeni olduğu gazetesi (Novaya Gazeta / Yeni Gazete) kapatılan Muratov, Filipinli gazeteci Maria Ressa ile birlikte 2021 yılında “İfade özgürlüğünü koruma çabaları” sebebiyle dünyanın en prestijli barış ödülü Nobel’e layık görüldü.

Noben Ödülünü Ukraynalı Çocuklar İçin Sattı

Gözü pek gazeteci Muratov, 2021 yılında kazandığı Nobel Barışı Ödülü’nü, geçtiğimiz yıl Ukraynalı mülteci çocuklar yararına açık artırmaya çıkardı. Daha önce de satışa çıkarılan benzer ödüllerin rekorunu kıran madalya 103,5 milyon dolara satıldı.

 

Dergimizin tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

 

Exit mobile version