Site icon International Journalists

Sosyal Medya Gazeteciliğin Kitabını Yeniden Yazacak

Yazar İsmail Saymaz, Edirne Belediyesi’nin bünyesinde kurulan Edirne Akademi’de ‘Medya’ dersi verdi. Gazetecilikten ve günümüz gazeteciliğinden bahseden Saymaz, sosyal medyanın gazeteciliği yeni baştan yenileyeceğini söyledi.

Edirne Belediyesi’nin bünyesinde kurulan Edirne Akademi eğitim faaliyetlerine ‘Medya’ dersi ile devam etti. Eski Vali Konağı’nda bulunan Edirne Akademi’de gerçekleştirilen eğitimde Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz ve İletişim Sosyoloğu Doç. Dr. Serdar Taşçı akademiye kayıt yaptıran katılımcılara ‘Medya’ konusunda bilgiler verdi. Eğitime, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da katıldı. ‘Medya’ dersinde ilk olarak İletişim Sosyoloğu Doç. Dr. Serdar Taşçı söz alarak Edirne Akademi hakkında ve ‘Medya’ konusunda teorik bilgiler verdi.

İletişim Fakültesi’nde okuduğunu ancak birinci sınıftan itibaren çalışmak zorunda da kaldığını ifade eden Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz, “Gazeteciliği hep dışarıda öğrendim. Yani çalışırken öğrendim. Yüksek Lisansı, tez hariç yaptım. Akademik anlamda, iletişim teorisi anlamında da fena sayılmam. Ama gazeteciliği ben çalışırken öğrendim. Akademisyenlerle de çok iyi anlaştığım söylenemez. Gazeteci temelde, yaşadığı zaman diliminde, halkın geniş çıkarlarını ilgilendiren bir toplumsal gelişmeyi, en kısa sürede halkın kendisine duyurma görevini yerine getirir. Gazetecinin görevi budur. İlgilendiği konu, metinleştireceği konu halkın en geniş çıkarlarını ilgilendiren konudur. Gazeteciğin hareket noktası, temelde haber dediğimiz şey budur” dedi.

Sosyal medyanın muhteşem bir mecra olduğunu anlatan Saymaz, “Sosyal medya, önümüzdeki bütün karanlık tabloyu yaracak yeni medyadır. Bir telefon, bir internet hesabıyla okuyucu, izleyici ve yorumcusunuz. Sosyal medya, medyayı yeni baştan şekillendirecek. Şu anda üniversiteye gidenler 1995-2000 doğumlular. Haberi gazeteden değil, sosyal medyadan okuyor. Hepsi cep telefonundan. Bu kuşak haberi kendisi Twitter’dan anneleri Facebook’tan okuyor. Onlar genelde, anne, baba ve vatandaş grubu. Twitter’dan haberi okuyorlar. Eskisi gibi bir gazetenin hepsini almak zorunda değilsiniz. “Ben tercih ettiğim haberi ve okumak istediğim köşe yazarını okurum. Sen bana 2 tane yazar için bütün gazeteyi okutamazsın. Ben görmek istediğimi, duymak isteğimi alırım” diyen bir kuşak geliyor. Bu bildiğiniz anlamda basılı gazete düzeninde, yayıncılık düzeyinde değişiklikler olacak. Sosyal medyaya göre gazeteciler kendilerini yenileyecek. Bazı köşe yazarları artık Ekşi sözlük, Twitter ve Facebook diline uygun yazılar yazıyorlar. Spot, vurucu cümleler.  Bu, sosyal medyanın belirleyiciliği ve bundan kimse kaçamayacak. Bakarsınız ileri de meclisin sitesinden bile böyle paylaşımlar yapılabilir” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Exit mobile version