Site icon International Journalists

Son 3 Yılda 2 bin 397 Gazetecinin Sarı Basın Kartı İptal Edildi

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) yerine kurulan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı son üç yılda 2 bin 397 gazetecinin sarı basın kartını iptal etti. Basın kartı almayı hak etmiş 997 gazeteciye de kartlarını vermiyor.

Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 157’nci sırada. Türkiye’de yaklaşık 10 bin gazeteci işsiz, 142 gazeteci cezaevinde ve son üç yılda 2 bin 397 gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi. 997 gazeteci de basın kartı almak için tek bir imzanın atılmasını bekliyor. Geçen yıl sonunda 15 bin 202 olan sarı basın kartı sahibi sayısı da 14 bin 759’a geriledi.

KOMİSYON TOPLANMIYOR

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) yerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı kuruldu. 1973 yılından beri 15 üyeli olan Basın Kartı Komisyonu üye sayası 9’a düşürüldü. Ancak üyelerinin kimlerden oluşacağı henüz açıklanmadı.

KOMİSYONUN YILDA 3 KEZ TOPLANMASI GEREKİYOR

Meclis’te bası kartı alamayan basın mensuplarının durumunu gündeme getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Basın Kartı Yönetmeliği’nin 14 Aralık 2018 tarihinde yenilendiğini hatırlatarak, “Bu yönetmelik basın ve ifade özgürlüğünü daha da kısıtlamanın aracı hâline geldi. Çağdaş Gazeteciler Derneği iptal davası açtı, davayı kabul eden mahkeme Cumhurbaşkanlığından savunma bekliyor. Yılda en az üç kere toplanması gereken Basın Kartı Komisyonu bir yılı aşkın süredir toplanamıyor, basın kartı almayı hak etmiş 997 gazeteci tek bir imzanın atılmasını bekliyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı basın kartları için neyi bekliyor yoksa bu oyalama basın ve ifade özgürlüğü üzerinde yeni bir baskı mekanizmasının ön hazırlıkları mıdır? Basın Kartı Komisyonu artık bir an önce toplanmalı, eşitlik ve adalet ilkeleri çerçevesinde başvurulara karşılık vermelidir” dedi.

Kaynak:Aktif Haber

Exit mobile version