Site icon International Journalists

Sınırda haber takibi yapan gazeteci İdris Sayılğan tutuklandı

Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilerin haberini yaptığı sırada gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabiri İdris Sayılğan, “adli kontrol tedbirine bilerek aykırı davrandığı” gerekçesiyle tutuklandı, Naci Kaya serbest bırakıldı.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri İdris Sayılğan ve Naci Kaya, 29 Şubat 2020 tarihinde Edirne Pazarkule’den Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilerin haber takibini yaptıkları sırada gözaltına alındı.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, yargılandıkları başka dosyalardan haklarında yurtdışına çıkış yasağı bulunan Sayılğan ve Kaya’nın gözaltı süreleri 1 Mart günü uzatıldı. Edinilen bilgilere göre savcılık, Sayılğan’ın yargılandığı Erzurum Bölge Adliyesi 2. Ceza Dairesi ile Kaya’nın yargılandığı Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazarak sınır ihlâli yaptıkları gerekçesiyle her iki gazetecinin de tutuklanmasını talep etti. Savcılık ayrıca Sayılğan ve Kaya’nın dijital materyallerini de incelemeye gönderdi.

“Yurtdışına çıkmak için değil haber için gittim”

Emniyetteki işlemlerinin ardından Edirne Adliyesi’ne getirilen ve savcılık tarafından tutuklanması istenen gazeteciler yargılandıkları mahkemelere Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Hakkında Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt üyeliği” suçundan verilmiş 8 yıl 3 ay hapis cezası bulunan Sayılğan, kendisini tahliye edip, dosyasını onaylanması için Yargıtay’a gönderen Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’ne verdiği ifadede yurtdışına çıkmak için değil haber takibi için sınıra gittiğini söyledi. Sayılğan savunmasında, “Tutuklu bulunduğum dosyada tahliye edildikten sonra 1 ay önce Mezopotamya Ajansı’nda çalışmaya başladım. Kuytu bir yerde çekim yapmadık. Çekim yaptığımız yerin askerî bölge olduğunu bilmiyordum. Kamera ile çekim yaparken bizleri gözaltına aldılar. Yasak bölge olduğunu bilseydik, izin alırdık. Fakat bütün basın orada canlı yayın ve röportaj yapıyordu. Gazeteciyiz ve haber yapmak için oraya gitmiştik. Oraya yurtdışına çıkmak için değil, haber yapmak için gittim” diyerek serbest bırakılmayı talep etti.

Mahkeme, “adli kontrol tedbirlerine bilerek aykırı davrandığı” gerekçesiyle Sayılğan’ın tutuklanmasına karar verdi. Gazeteci Sayılğan, kararın ardından Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

“Sınır ihlâline somut delil yok”

Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt üyeliği” suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmış olan Kaya da Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ifade verdi. Savunmasında haber takibi için Edirne’ye gittiğini söyleyen Kaya, “Buraya girerken çeşitli aramalardan geçtim, herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Daha sonra mültecilerin bulunduğu alana gittiğimde gözaltına alındım. Kaçma amacım yoktu” dedi. Kaya, mahkemeden serbest bırakılmayı talep etti.

Kaya’nın el konulan basın kartı, kamera gibi materyallerinin savunmasını destekler nitelikte olduğunu belirten mahkeme, adli kontrolü ihlâl ettiğine ilişkin somut bir delil bulunmadığından Kaya’nın serbest bırakılmasına karar verdi.

Sayılğan ve Kaya ile birlikte Rudaw TV muhabiri Ravin Sterk Yıldız ve kameraman Mehmet Şirin Akgün de gözaltına alınmıştı. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında daha önce “örgüt üyeliği” suçlamasıyla soruşturma yürütülen Yıldız’la ilgili işlem yapılıp yapılmayacağını da Adana, Ankara ve İstanbul Başsavcılıklarına sordu. Yıldız’ın Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nda mevcutlu olarak bekletildiği öğrenildi.

Kaynak: Cansu Pişkin, P24

Exit mobile version