Site icon International Journalists

SETA’nın “Raporuna” Tepki Yağdı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” adlı raporuna çok sayıda medya kuruluşundan tepki geldi.

BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye ve CRI (Çin Uluslararası Radyosu) çalışanlarının yer aldığı ‘rapor’a ilişkin, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi gibi birçok uluslararası kuruluş açıklamalarda bulundu.

“Medya çalışanlarına tahammül yok”

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), “Hükümet yanlısı düşünce kuruluşu SETA’nın son ‘raporu’, yabancı medya çalışanlarına yönelik tacizi yeni bir seviyeye çıkarıyor. Bu gözdağı girişimini şiddetle kınıyoruz ve hedef alınan meslektaşlarımızla beraberiz” açıklaması yaptı.

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “SETA’nın sözümona raporu, “uzantı” söylemiyle uluslararası medya çalışanlarına yönelik tahammülsüzlüğü onları hedef gösterecek şekilde açıkça ortaya koydu. Demokratik anlayışla bir alakası olmayan bu taciz belgesinde sorumluluğu olanları kınıyoruz” dedi.

“Bu, gazetecilere gözdağı vermektir”

Almanya merkezli Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nden yapılan açıklamada “Rapor, Türkiye’de çalışan yabancı gazetecileri kriminalize etmek ve onlara gözdağı vermeye çalışmaktadır. Bu endişe vericidir.” ifadelerine yer verildi.

Bünyesinde çalışan gazetecilerin de isimlerinin yer aldığı Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW) ise SETA’nın raporunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

DW Basın Sözcüsü Christoph Jumpelt, “Deutsche Welle gibi uluslararası bir medya kurumu tabii ki hakkındaki eleştirilerle yaşamak zorundadır. Ancak burada sözde bilimsel araştırma adı altında yapılan, gazetecilerin ismini kötüye çıkarma ve toplum önünde itibarsızlaştırma çabasıdır. Bu kabul edilemez. Söz konusu iddiaları reddediyoruz. DW, Türkiye’deki gelişmelerle ilgili tarafsız ve nesnel habercilik anlayışını sürdürmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

AA Eski Genel Müdürü Öztürk: Bu raporu yayından kaldırmanızı öneririm

Anadolu Ajansı eski Genel Müdürü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde basın danışmanlığını yapan Kemal Öztürk de sosyal medya hesabından “Çok sorunlu bir rapor… Bir düşünce kuruluşu bu tarz çalışmalar yapmaz. Bu raporu yayından kaldırmanızı öneririm.” diye yazdı.

Yeni Şafak Yazı İşleri Müdürü: Rapor geri çekilip özür dilenmeli

SETA’nın çalışmasına, uluslararası basın örgütlerinin raporlarında “iktidar medyası” olarak nitelendirilen basın organlarında çalışan bazı gazetecilerden de tepki geldi. Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik raporla ilgili şöyle yazdı: Gazetecilerin takip listeleri, başka gazetecileri RT yapmaları gizemli bir bilgi değil. Fakat “süzülerek” raporlaştırılması fişlemeye girer. Gerçi fişleme de kamuya açık olmaz. Bu çalışma başlı başına ciddi bir beceriksizlik. Rahatsız edici. Geri çekilip özür dilenmeli.

Türkiye gazetesi yazarı Fatih Selek de “Açık konuşayım araştırma bir istihbarat raporu havasında kaleme alınmış. Söz konusu medya organlarında çalışan Türk muhabirlerin öz geçmişleri yazılmış ve ‘muhaliflik cürümleri’ aktarılmış.” dedi.

Exit mobile version