Site icon International Journalists

Seçim Öncesi Sansüre Karşı Direnme Çağrısı

(Photo by MUSTAFA OZER)

Türkiye 31 Mart yerel seçimlerine doğru ilerlerken, Gazeteci Koruma Komitesi (CPJ) ve 21 aktivist grup, sosyal medya platformlarını hükümet sansürüne karşı direnmeye çağırdı. Ortak bir açıklamada, platformların daha sağlam bir duruş sergilemeleri ve sansürle ilgili şeffaflığı artırmaları gerektiği vurgulandı.

Platformlar Baskılara Boyun Eğmemeli!

Son dönemde yaşanan olaylarda platformların baskılara boyun eğme eğilimine dikkat çekildi.  Örnek olarak gruplar, Ankara Sulh Ceza Mahkemesi’nin Ocak ayındaki kararı, platformların Türkiye’deki içeriği sansürleme taleplerine nasıl yanıt verdiklerini gösterdiler.

Twitter ve Meta gibi platformların, Türk hükümetinin sansür taleplerine karşı kısıtlama tehditlerine boyun eğme eğiliminde oldukları,  ancak, bu tür uygulamaların, uluslararası insan hakları standartlarını ihlal edebileceği ve platformların ifade özgürlüğüne zarar verebileceği söylendi.

Konuşmacılar, platformların, hükümet baskısına direnmesi gerektiğini ve içerik kısıtlama taleplerine mahkemede itiraz ederek şeffaflığı artırmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, seçimler öncesinde ve sırasında platform erişimini sürdürmek için acil durum planları oluşturmalı ve içeriğe erişimi atlatma teknolojileri kullanmalıdırlar dedi.

Türkiye İnsan Hakları Standartlarına Uymalı!

Türk hükümeti’nin de ifade özgürlüğü ve adil seçim hakkını sağlamakla yükümlü olduğuna dikkat çekild. Hükümet, uluslararası insan hakları standartlarına uymalı, sansürü önlemeli ve şeffaflığı artırması gerektiği belirtildi.

Son olarak “Platformlar ve Türk hükümeti, ifade özgürlüğü ve adil seçim hakkını korumak için işbirliği yapmalı ve şeffaflığı artırmalıdır. Bu, Türkiye’deki demokratik süreçlerin sağlıklı işleyişine katkı sağlayacaktır.” sözleri kullanıldı.

 

Exit mobile version