Site icon International Journalists

Seçim Öncesi Medya Sansürü

(Photo by OZAN KOSE)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçim kampanyasını başlatarak, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi ekonomik açıdan güçlü metropollerdeki seçmeni kazanmayı hedefliyor. AKP, metropollerdeki ekonomik gücü elinde tutmak adına internet sansürü dahil her türlü önlemi almaktan çekinmiyor.

Bu sansür önlemleri arasında, mahkeme kararı olmaksızın 16 VPN hizmetinin engellenmesi de bulunuyor. Engellenen VPN’ler arasında popüler olan Proton, Surfshark, SuperVPN ve Psiphon gibi hizmetler de yer alıyor. VPN’ler, kullanıcılara şifreli ve korumalı bir internet bağlantısı sağlayarak sansürü aşma amacını taşıyorlar. Türkiye’de 2022’de 712.000’den fazla site engellendiği belirtiliyor ve sansürün temelini atan 2007 tarihli İnternet Yasası’nın etkisi sürüyor.

Alman Haber Kanalı DW’nin yayınladığı haberde, dijital teknolojiler uzmanı Füsun Sarp Nebil’ein açıklamasına göre, internet sansürü 2013’te Gezi protestoları ve yolsuzluk skandalının ardından artarak devam etti. Hükümet, yıllar içinde yasaları 19 kez değiştirerek sansürü sıkılaştırdı. Nebil, özellikle eleştirel haberlere erişimin sıkça engellendiğini ve hükümete yakın savcı ve hakimlerin bu yasaları sıkça kullandığını ifade ediyor.

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde eleştirel haberlere yönelik sansürün arttığı belirtiliyor. İktidardaki AKP partisine yönelik eleştirilerin engellendiği ve adayların olumsuz bir şekilde görünmemesi için sansürün kullanıldığı ifade ediliyor. Hükümet, VPN hizmetlerini engelleyerek interneti kontrol altına almaya çalışıyor, ancak birçok vatandaş alternatif çözümleri kullanarak bu engellemelere karşı koymaya çalışıyor.

Uzman Nebil’e göre, teknoloji ablukası aynı zamanda sansür görevi görüyor ve hükümet, vatandaşları kontrol altında tutma amacını taşıyor. Ancak, Türkiye’deki birçok kişi VPN’leri kullanmaya aşina olduğu için, sansürün etkisi sınırlı olabilir. Nebil, hükümetin taktiklerinin seçimlerde hala işe yaradığını düşünüyorsa, sansürün devam edeceğini belirtiyor.

Haber kaynağı: https://www.dw.com/de/t%C3%BCrkei-internetzensur-vor-den-kommunalwahlen/a-68044881

Exit mobile version