Site icon International Journalists

‘Sansür Yasası’ cezaevindeki gazeteci sayısını artıracak!

AKP ve MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ gerekçesiyle hazırladığı ‘sansür yasası’nın Meclis’ten geçmesi durumunda haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve iletişim alanında hayatımız kökten değişecek.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yöneticisi Banu Tuna, yasanın cezaevlerindeki gazeteci sayısını artıracağını söyledi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) yöneticisi Avukat Veysel Ok ise iktidarın ‘beğenmediği’ haberleri paylaşanların ve hatta beğenenlerin yargılandığı günleri görebileceğimizi belirtti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye, 180 ülke içerisinde 149’uncu sırada. Endekste Türkiye 2005 yılında 98’inci sırada yer alıyordu.

36 GAZETECİ HAPİSTE

TGS’nin verilerine göre Türkiye’de 36 gazeteci yazdıkları veya söyledikleri nedeniyle cezaevinde tutuluyor. Türkiye’de televizyonlar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) eliyle cezalara boğulurken internet siteleri de erişim engelleriyle karşı karşıya. Öyle ki erişim engeliyle ilgili haberlere bile sansür geliyor.

2010 SONRASI 600 GAZETECİ HAPSEDİLDİ

Veysel Ok: “İktidar, 2010’lu yıllardan itibaren hızlı bir tutuklama sürecine girdi. Bu süre zarfında 600’e yakın gazeteci cezaevine girip çıktı. Bu yasayla iktidar internet haberciliğine altına dinamit koyacak.”

HAPSE GİREN GAZETECİ SAYISI ARTACAK

Banu Tuna: “Bu haliyle meclisten geçerse yanıltıcı bilgiyi yayan kişilere bir ila üç yıl hapis cezası öngörülüyor. Bu tehdit basında elbette bir miktar oto-sansüre yol açacaktır ancak Türkiye’de gazeteciler yıllardır hapis cezası tehdidi altında mesleğini yapıyor ve haberleri nedeniyle hapse de giriyor. Elbette sayının artacağını söylemek kehanet olmaz.”

Kaynak: Diken  

Exit mobile version