Site icon International Journalists

Rusya’da Novaya Gazeta kapatıldı!

Rusya’nın en önemli muhalif haber kaynaklarından Novaya Gazeta, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yapılan röportajın ardından, “yabancı ajan” yasasını ihlal ettiği iddiasıyla ikinci bir uyarı alınca Ukrayna’daki savaşın sonuna kadar faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı. Rusya’da medyayı susturmak için çıkarılan yasa ile bir medya kuruluşu, bir yıl içinde iletişim düzenleyicisinden iki uyarı alırsa mahkeme onu kapatabiliyor.

Novaya Gazeta gazetesinin genel yayın yönetmeni Dmitri Muratov, 2021 Nobel Barış Ödülü’nü, “demokrasinin ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabaları” nedeniyle Maria Ressa ile birlikte almıştı.

Nobel ödüllü Genel Yayın Yönetmeni Muratov bir telefon görüşmesinde “Mümkün olan son saniyeye kadar çalışmaya devam ettik” dedi. “Haber odası kalacak, hiçbir yere gitmiyoruz ve hangi yeni ürünleri yapabileceğimizi düşüneceğiz ve izleyicilerimize geri dönmenin yollarını düşüneceğiz.” İfadelerini kullandı.

1993 yılında eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov tarafından ortaklaşa kurulan Novaya Gazeta, Vladimir Putin’i eleştiren tek ana gazeteydi.

Gazete kurulduğu günden bu yana 6 gazetecisini cinayete kurban verdi. Novaya Gazeta’nın 6 gazetecisi, araştırma muhabiri Anna Politkovskaya da dahil olmak üzere çalışmalarıyla bağlantılı olarak öldürüldü. 2006 yılında, Çeçenistan’ı kapsamlı bir şekilde ele alan ünlü Novaya gazetecisi Politkovskaya, Moskova’daki apartmanında vurularak öldürüldü.

Rusya’nın tek bağımsız televizyon haber kanalı TV Rain, şubat ayı sonlarında savaşın başlamasından kısa bir süre sonra faaliyetlerini askıya alırken ülkenin en popüler liberal radyo istasyonu Echo of Moscow da yönetim kurulu tarafından Mart ayı başında kapatıldı.

Yüzlerce Rus gazeteci, Putin tarafından bu ay imzalanan ve Ukrayna’daki savaşla ilgili haberleri Kremlin’in politikasından sapan herkesi 15 yıla kadar hapis cezasıyla tehdit eden bir yasanın yürürlüğe girmesinden korkarak ülkeyi terk etti.

Exit mobile version