Site icon International Journalists

Rusya’da Bir gazeteci İçin Dayanışma: 3 Gazete Aynı Manşetle çıktı

Rusya’da önde gelen muhalif internet gazetelerinden birinin muhabiri olarak yaptığı yolsuzluk haberleri ile bilinen gazeteci İvan Gorlunov’un “uyuşturucu ticareti yaptığı” gerekçesiyle gözaltına alınması büyük yankı yarattı. Mahkeme suçlanan gazeteci hakkında ev hapsine karar verirken, kamuoyunda yoğun tepkiler devam ediyor. Son olarak ülkenin en etkili gazetelerinden üçü Kommersant, Vedomosti ve RBK bugün aynı manşet ve açıklama ile yayınlandı. Manşette “Hepimiz İvan Gorlunov’uz” denildi.

Açıklamada, Gorlunov’un iddia edildiği gibi uyuşturucu ticareti değil, aslında profesyonel gazeteciliği ile lgili bazı makamların hoşuna gitmeyen faaliyetleri nedeniyle gözaltına alındığından kuşku duyulduğu, bu konuda objektif bir soruşturma yürütülmesi gerektiği vurgulandı.

Uluslararası yankı bulan ve “haksız suçlama” diye yaygın protesto yaratan olay, dün Rusya’nın resmi ajansı Sputnik tarafından şöyle duyurulmuştu: Moskova’da Nikulinskiy bölge mahkemesi uyuşturucu madde suçlamasıyla gözaltına alınan Rus araştırmacı gazeteci İvan Golunov’un ev hapsine karar verdi.

Sputnik muhabirinin aktardığına göre, Nikulinskiy bölge mahkemesinde uyuşturucu madde yüzünden suçlanan Meduza internet gazetesinin muhabiri İvan Golunov’la ilgili tedbir olarak ev hapsi kararı verildi. Mahkeme salonunda serbest bırakılan Golunov, karar uyarınca 7 Ağustos’a kadar ev hapsinde kalacak.
Duruşma sırasında tutuklanmamasını talep eden ve hiçbir zaman uyuşturucu satmadığını belirten Golunov, masumiyetini kanıtlamaya ve adil bir soruşturmada işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
Rusya Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi Başkanı Mihail Fedotov, yolsuzlukla ilgili araştırmalarıyla bilinen Golunov’un gazetecilik faaliyetleri yüzünden gözaltına alınmış olabileceğini kaydetti.
Moskova Polis Teşkilatı Başkanı Oleg Baranov ve Moskova Ombudsman’ı Tatyana Potyayeva, Golunov’un davasını yakından takip edeceklerini söyledi.
Sırt çantasında beş paket pudra halinde madde bulunan Golunov, perşembe günü polis tarafından gözaltına alınmıştı. Yapılan testler sonucunda paketlerde ‘mephedrone’ isimli uyuşturucu maddenin olduğu anlaşılmıştı. Rusya İçişleri Bakanlığı da cuma günü yapılan incelemelerde Golunov’un evinde ayrıca üç paket kokain ve ölçeklerin bulunduğunu açıklamıştı. Polisin hakkında ‘yasadışı uyuşturucu üretimi, satışı ve sevkiyatı’ suçlamasıyla cezai dava ve soruşturma başlattığı gazeteci paketlerin başkalarınca gizlice sırtçantasına yerleştirildiğini savunuyor.
Golunov’un avukatı Dimitriy Julay da Sputnik’e yaptığı açıklamada müvekkilinin sırt çantasına uyuşturucuların başkalarınca koyulmuş olduğu çıkarımına varmak için nedenler olduğunu ifade etti. Julay’a göre, maddeler Golunov’un çantasındaki eşyaların iç kısmına değil, üzerine konulmuştu. Ayrıca incelemelerde parmak izine ve çantanın kumaşından örneklere de rastlanmadı.
Julay ayrıca gözaltı süresince müvekkilinin 24 saatten fazla uykusuz, gıdasız ve susuz bırakıldığını ileri sürerek, bunun için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını ifade etti. Julay, “Gerçek bir işkenceydi, bunun için AİHM’e başvuracağız” dedi.
Diğer yandan Moskova’da İçişleri Bakanlığı binası yakınlarında gazeteciler tarafından Golunov’un serbest bırakılması için protestolar gerçekleştirdi.
Araştırmacı gazetecilik yapan Golunov daha önce Rusya’nın Vedomosti, Forbes, RBK, Dojd gibi önde gelen basın kuruluşlarında görev yapmıştı.
Sputnik ve RT’nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan da Twitter’dan yaptığı açıklamada, yönetimin Golunov’un gözaltına alınması ile ilgili toplumun tüm sorularına yanıt vermesi gerektiğini ifade etti.
Simonyan, “Basit bir nedenden ötürü, toplumun çok, çok, ÇOK sorusu var” dedi.

Haberi BBC ise  hafta sonunda şöyle duyurmuştu:

Rusya’nın başkenti Moskova’da gözaltına alınan araştırmacı gazeteci Ivan Golunov’un avukatı, müvekkilinin gözaltında işkence gördüğünü öne sürdü. Gazeteciyi muayene eden doktor ise kaburgalarının kırılmış olabileceğini, beyin sarsıntısı ve kan pıhtısı oluşmasından şüphe ettiklerini açıkladı.
Moskova polisi ise gazetecinin gözaltındayken kendisini iyi hissetmemesinin üzerine hastaneye kaldırıldığını açıkladı.
Letonya merkezli bağımsız haber sitesi Meduza için yolsuzluk dosyaları üzerine çalışan Golunov, Cuma günü Rus polisi tarafından uyuşturucu suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.
Ancak meslektaşları ve arkadaşları bunun bir bahane olduğunu, Ivan Golunov’un yaptığı haberler yüzünden gözaltına alındığını öne sürüyor.
Gazetecinin avukatı Dmitri Dzhulai, Guardian gazetesine Golunov’un gözaltında olduğu sırada yaralandığını telefon mesajıyla teyit ederken bazı Rus haber kuruluşları da Golunov’un hastaneye kaldırıldığını doğruladı.
Golunov’u muayene eden bir doktor ise Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada Golunov’un dayak yemiş olduğundan şüphe ettiğini dile getirdi.
Golunov, bir hükümet yetkilisine hastaneye kaldırılmadan önce yaptığı görüşme sırasında, avukatı ile görüşmesine izin verilmeden zorla bir polis raporu imzalamasının istendiğini, bunu kabul etmemesi üzerine başına ve göğsüne yumruk ile tekme atıldığını açıklamıştı.
Cumartesi günü Rus polisi Golunov’a satmak amacıyla uyuşturucu bulundurmak suçlaması yönelttiğini ve eşyaları arasında uyuşturucu bulunduğunu açıkladı; ancak gazetecinin avukatları uyuşturucunun eşyaları arasına yerleştirildiğini savunuyor.
Rusya’da bu suçun cezası 10-20 yıl arasında değişiyor.
Polis aynı zamanda gazetecinin avukatlarından gizlilik sözleşmesi imzalamalarını istedi, ancak avukatlar bu talebi reddeti.
Golunov’un tutukluluk halinin görüşülmesi için Cumartesi mahkeme karşısına çıkması bekleniyordu, ancak hastaneye kaldırılması üzerine bu gerçekleştirilemedi.
Cuma günü Golunov’un gözaltına alınmasını protesto edenler Moskova’daki mahkemenin önüne geldi.
Golunov, Moskova’daki bir belediye başkanı yardımcısının aile üyelerinin emlak piyasası üzerinden servet edinmesi üzerine bir haber yapmıştı.
Gazetecinin daha önce de yaptığı haberler nedeniyle tehditler aldığı belirtildi.
Uluslararası Af Örgütü’nün Rusya direktörü Natalia Zviagina, Golunov’un yolsuzluk ile ilgili yaptığı haberlerinin yetkililer tarafından onaylanmadığını; şimdi gazeteciye bunun ‘bedelinin ödetilmek istendiğini’ açıkladı. 

Kaynak:Turkrus.com

Exit mobile version