Site icon International Journalists

Reza Zarrab haberlerine erişim engeli

Yolsuzluk operasyonları ile gündeme gelen Reza Zarrab ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Tüm dünyada 400’ün üzerinde gazetecinin üzerinde çalıştığı belgelere erişim engeli geldi. 

Kişilik hakları gerekçe gösterilerek erişim engeli getirilen haberler

Ülkeler arasındaki kara para trafiği ve bankaların bu trafikteki rolünü ortaya çıkaran ABD Hazinesi’ne bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı’na (FinCEN) ait belgelere ilişkin yayınlanan DW Türkçe, TELE1 ve Courthouse News Service’deki haberlere ‘kişilik hakları ihlali gerekçesiyle’ erişim engeli getirildi. İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 23 Eylül 2020 tarih ve 2020/6329 sayılı kararı Engelliweb’in sosyal medya hesabı üzerinden duyuruldu. 

Erişimi engellenen Courthouse News Service ve TELE1 haberlerinde Reza Zarrab’ın kuryesi olduğu belirtilen Adem Karahan’ın İran’a dönük yaptırımların delinmesiyle ilişkili işlemlerde, altın ve nakit para dolu valizlerle ödemelerde paraların nasıl taşındığına dair açıklaması yer alıyordu. 

DW Türkçe’nin haberinde ise Çalık Holding’e bağlı Aktif Bank’ın Taliban’a destek olmakla suçlanan şirketin yanı sıra porno siteleri için para transfer ettiği ve bazı işlemlerin Bakan Albayrak’ın holdingde CEO olduğu döneme rastladığı belirtiliyordu.

Her iki haber de, OCCRP (Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi) tarafından tüm dünyada 400’ün üzerinde gazeteci ve yayın organının araştırması ile kamuoyuna sunulan belgelere dayanıyor.  2 trilyon dolarlık para transferi yapan 20 isme işaret eden belgeler içerisinde Türkiye’de sıklıkla rüşvet haberleriyle gündem olan Rıza Sarraf’ın adı da geçiyor. Belgelere göre kara para trafiğinin Türkiye hattında 20 milyar dolarlık bir trafik mevcutken, bu para ticaretinde 800 milyon dolar da rüşvet dağıtılmış.

Zarrab’ın kuryesi olan Adem Karahan Berat Albayrak’ın Zarrab’a banka hesabı açtırdığı iddiasında bulundu

 Adem Karahan, yaklaşık 20 milyar dolarlık kara para aklama olayında “Türk hükümetinin de işin içinde” olduğunu söyledi. Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Zarrab’ın planına karıştığını belirten Karahan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Zarrab’a banka hesabı açtırdığını ve Zarrab’ın kendisine “Türk yetkililer de işin içinde. Korkulacak hiçbir şey yok.” dediği iddiasında bulundu.

Exit mobile version