Site icon International Journalists

Medya Kuruluşlarının Başı Ödeme Duvarı Engelleyiciler ile Dertte!

Dünyada medya kuruluşları, dijital gelirlerinde önemli bir kayba neden olan reklam engelleyicileri bir nebze olsun durdurmuşken şimdi de ödeme duvarı engelleyiciler ile başı dertte.

Reuters Enstitüsü’nün raporuna göre dünyada okurların yüzde 25’i reklam engelleyici yazılımlar kullanıyor ve Türkiye’de yüzde 33 olan bu oran uluslararası ortalamanın epey üzerinde.

Gazeteler dijital gelirlerinin önemli bir bölümünü reklam engelleyiciler yüzünden kaybediyor. Avrupa’nın en büyük yayıncılarından Axel Springer, en yaygın reklam engelleyici uygulamalardan olan AdBlockerPlus’ın üreticisi Eyeo’ya karşı yıllardır hukuki mücadele sürdürüyor.

Almanya Yüksek Mahkemesi geçen yıl Axel Springer’ın başvurusunu reddedip reklam engellemenin yasal olduğuna hükmetmişti. Axel Springer bunun üzerine telif haklarının ihlal edildiği iddiasıyla yeni bir dava açtı.

Bir yandan giderek daha fazla medya kuruluşu internet sitelerinden okurlara reklam engelleyicileri kapatma çağrısı yapıyor. Bir yandan da “reklam engelleyici engelleyici” uygulamalar geliştiriliyor.

Gizli pencere açığı kapatıldı

Reklam gelirlerinin azaldığı, birçok medya kuruluşunun doğrudan okurdan dijital gelir elde etmeye başladığı bu dönemde şimdi de “ödeme duvarı engelleyici” meselesi tartışılıyor.

Aslında son döneme dek en çok kullanılan ödeme duvarı engelleme yöntemi, söz konusu haber sitesini gizli  pencerede (incognito) açmaktan ibaretti. Tarayıcıların gizli pencere özelliğinde sitelerin çerezleri (cookie) bilgisayara kaydedilmediğinden, o kullanıcının siteyi kaçıncı kez ziyaret ettiği bu yöntemle anlaşılamıyor. Bu nedenle bir kullanıcıdan, her ay belirli bir sayfadan fazlasını okuduktan sonra abonelik ücreti talep eden gazetelere ücretsiz erişmek mümkün oluyordu.

New York Times ve Los Angeles Times gibi gazeteler “incognito açığını” son dönemde kapattılar. Artık bu yöntemle bu gazetelerin içeriklerine sınırsız ve ücretsiz ulaşmak mümkün değil.

Google’ın geçmişteki “ilk tık bedava” politikası gereği gazeteler, arama motoru üzerinden gelen okurdan ilk sayfa için ücret talep edemiyordu. Gazetelerin baskısı üzerine Google da bu uygulamayı 2017’de sonlandırmak zorunda kaldı.

Kaynak:Journo

Exit mobile version