Site icon International Journalists

Pakistan’da dört yılda 42 gazeteci öldürüldü

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’ne göre 2012’den bu yana her yıl ortalama beş Pakistanlı gazeteci meslekleri nedeniyle hayatını kaybetti. Dawn gazetesinin haberine göre, Pakistan hükümeti tarafından cuma günü paylaşılan verilere göre son dört yılda 42 gazeteci öldürüldü.

Pakistan Parlamento İşleri Bakanı Murtaza Javed Abbasi’nin cuma günü senatoya verdiği bilgiye göre bu ölümler arasında vurularak öldürülen, hedef alınan, teröristler tarafından öldürülen ve izi bulunamayan gazeteciler bulunuyor.

Habere göre öldürülen 42 gazetecinin 15’i Pencap eyaletinden, 11’i Sind’den, 13’ü Hayber Pakhtunkhwa’dan ve üçü de Belucistan’dandı. Ülkenin Muhalefet partisi Cemaat-i İslami, verilerin Pakistan’ın federal ve eyalet hükümetlerinin gazetecileri korumakta başarısız olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’ne göre 2012’den bu yana her yıl ortalama beş Pakistanlı gazeteci hayatını kaybetti. Örgütün hazırladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde geçtiğimiz yıl Pakistan, 180 ülke arasında 157. sıraya yerleştirmişti.

Pakistan Özgürlük Ağı’nın 2022 tarihli raporunda, “2012-22 döneminde öldürülen 53 gazeteciden sadece ikisinin katili mahkum edildi. “Ceza sistemi, ya suç duyurusu kaydedilmediği, ya polis soruşturmaları tamamlanmadığı, ya davalar yargılanmaya uygun bulunmadığı, ya yargılamalar tamamlanmadığı ya da katil zanlıları mahkum edilmediği için gazeteciler için adaleti sağlamada başarısız oldu.”

Hindistan’da Basın Özgürlüğü

Hindistan’ın 2022 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Pakistan’ın sadece yedi sıra üzerinde 150. sırada yer alması da dikkatleri çekiyor. Hindistan 2021 yılında 142. sırada yer alıyordu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Hindistan’da basın özgürlüğünün krizde olduğunu belirtmek için “gazetecilere yönelik şiddeti, siyasi olarak taraflı medyayı ve medya sahipliğinin yoğunlaşmasını” gerekçe göstermişti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, “Aslen sömürge karşıtı hareketin bir ürünü olan Hint basını eskiden oldukça ilerici olarak görülüyordu ancak 2010’ların ortalarında Narendra Modi’nin başbakan olması ve partisi BJP ile medyaya hakim olan büyük aileler arasında hatırı sayılır şekilde yakınlaşmasıyla işler kökten değişti” dedi.

Aralık ayında Gazetecileri Koruma Komitesi de Hindistan’da yedi gazetecinin tutuklanmasına ilişkin endişelerini dile getirmişti. Komite, gazeteciler Aasif Sultan, Fahad Shah ve Sajad Gul’un mahkemeler tarafından ayrı davalarda kefaletle serbest bırakılmalarına rağmen hapiste tutuldukları önleyici bir gözaltı yasası olan Jammu ve Keşmir Kamu Güvenliği Yasası’nı hedef aldı.

Jammu ve Keşmir Kamu Güvenliği Yasası, yetkililerin “devletin güvenliğine veya kamu düzeninin korunmasına” zarar verecek herhangi bir şekilde hareket etmelerini önlemek amacıyla kişileri iki yıla kadar yargılama olmaksızın gözaltında tutmalarına izin veriyor.

Exit mobile version