Site icon International Journalists

“Özgür gazetecilik demokrasinin önemli bir varlığı ve otoriter liderlere bir tehdittir”

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu (@CoE) İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatoviç DW’nin İfade Özgürlüğü Ödülünü 2020 “COVID-19 pandemisi sırasında karşılaştıkları artan baskıya rağmen işlerini yapmaya devam eden cesur gazetecilere verme kararını memnuniyetle karşıladı. ”

Ancak, bunun bir bedeli vardı. Panik ve sosyal huzursuzluğa neden olabilecek yanlış bilgilendirme ile mücadele bahanesi altında, Avrupa ve ötesindeki bazı hükümetler basına baskı yaptı. Bazı acil durum mevzuatı, kararnameler veya kararlar gazetecilerin ve medya profesyonellerinin çalışmalarını açıkça engelledi ve potansiyel kaynaklara gözdağı verdi. Bazı ülkelerde, pandemi konusunda hükümet yanlısı haber yapmay zorlanan veya tutuklanan gazeteci vakaları meydan geldi. Bazı gazeteciler fiziksel veya sözlü olarak da saldırıya uğradı.

“Gazetecilerin her zamankinden çok desteğe ihtiyacı var”

Bu yıl 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlamaları özel bir anlama sahipti. Bugün, geçmişte olduğu gibi, dünya çapındaki gazeteciler sadece COVID-19 salgınına karşı değil, aynı zamanda on yıllardır devam eden basına karşı propaganda, yanlış bilgilendirme ve hoşgörüsüzlüğe karşı mücadele veriyorlar.

Bu nedenle, bu yılın Deutsche Welle Konuşma İfade Özgürlüğü Ödülünü, COVID-19 salgını sırasında karşılaştıkları artan baskıya rağmen işlerini yapmaya devam eden cesur gazetecilere adama kararınızı memnuniyetle karşılıyoruz. Söyledikleri için tutuklanan tüm gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunuyorum ve tüm Avrupa hükümetlerini basın ve medya profesyonellerine uygulanan orantısız kısıtlamaları kaldırmaya çağırıyorum.

Demokrasilerin kriz zamanında daha güvenli ve özgür bir basına ihtiyacı vardır. Aynı zamanda gazetecilerin de desteğimize her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Onları hayal kırıklığına uğratmamalıyız. Özgür, bağımsız ve güvenli bir basını desteklemeliyiz.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri DW gazetecisi Lavinia Pitu ile 6 Mayıs röportajında görüş çeşitliliğinin ve ofisinin medya özgürlüğüne verdiği desteğin önemini vurguladı. Mijatovic: “# COVID19’dan öğrenilecek bir ders varsa, özgür ve kaliteli gazeteciliğin demokrasinin hayati bir varlığı olduğudur.”

Exit mobile version