Site icon International Journalists

Online gazetecilikte başarının temelleri

Twitter’ın gücü bazen beni şaşırtıyor. Normalde, genç birine profesyonel yöntemlerle ulaşmak, hatta etkilemek zordur. Ama bu birdenbire Tiktok veya Snapchat üzerinden değil Twitter üzerinden mümkün oldu! Tanınmış bir milli futbolcu videolarımdan birini retweetlemişti. O zaman 13 yaşındaki çocuğuma bu video okulda sorulmuş. Bingo!

Almanya’nın Korona politikasına karşı protestolarla ilgili 41 saniyelik video yaklaşık bir milyon kez izlendi. Video da Berlin’deki Kızıl Belediye Binası’nın önünde rap yapan ve dans eden bir gösterici yer aldı. Ve bu internetin viral gücünün bir örneği haline geldi. Tabii ki, içerik ikna edici olmalı. Ancak genelleştirilebilecek ve katkı olarak alınabilecek faktörler de vardır. Ve bu sadece bir sosyal medya kanalının erişimiyle ilgili değil, nihayetinde reklam gelirleri ve dijital aboneliklerle ilgili. Bu konudan daha sonra bahsedeceğim.

Her şeyden önce, sosyal medya ve arama motorlarının nasıl çalıştığını, kullanıcıların web sitelerinde ve uygulamalarda nasıl davrandığını anlamak her zaman çok önemlidir. Ve doğru medya türü, ilgili içerik için en iyi görüntüleme bakış açısı.

Birçok gazeteci geleneksel baskıdan gelir ve buna bağlı olarak içeriklerini her zaman öncelikle fotoğraf ve infografiklerle gösterilen kelimelerin gücüyle okuyucularına ulaştırmaya çalışır. Kâğıt çağındaki dönemde gazetelerdeki bir konuyu veya makaleyi sınırlı sayıda arkadaşınızla paylaşabilirdiniz. İnternette olduğu gibi viral olmazdı. Gazeteyi alan okuyucuların hangi sayfa veya makaleleri okudukları, beğenip beğenmedikleri ve yazı veya haber hakkındaki görüşleri bilinemezdi.

Eğitimli TV yapımcıları, geçmişleri nedeniyle medyayı hala tüm içeriği hareketli görüntülere sıkıştırdıkları tek yönlü TV programları çerçevesinde düşünüyorlar. Bu tip medya ortamında, ortada güçlü bir içerik olmadığında, yayın, canlı yayınlar, arşivden görüntüler ve diyaloglarla desteklenir. Kaç izleyicinin etkileşimde bulunduğu sorusu büyük ölçüde program içindeki yerleşime veya program öncesi TV kanalındaki akışa bağlıdır. Televizyondaki geleneksel derecelendirme ölçümlerinde, izleyicilerin programı izlemeye devam etmesi daha az önemlidir.

Web’de içerik üreticilerini yani biz gazetecileri başarıya götüren mekanizmaların farkında olunması önemlidir. Arama motorları ve algoritmaların sosyal medya platformlarındaki çalışma şekli, bir içerik parçasının erişimini, makaleyi yazandan veya program direktöründen daha çok belirler.

Kullanıcı etkileşimi sihirli kelimedir; web tek yönlü bir yol değildir. Etkileşim veya bekleme süresi olsun, kullanıcıların tek tek içerik parçalarıyla nasıl etkileşime girdiği ölçülebilir ve belirleyicidir. Bir içeriğin kullanıcıları ne kadar harekete geçirdiği genellikle belirleyici sorudur. Hedef kitleye duygusal olarak nasıl ulaşırım? Video yalnızca kullanıcılar tarafından değil, platformları oluşturanlar tarafından da değer görür. Hareketli görüntülerle ortalama bekleme süreleri ve reklam fiyatları daha yüksektir. Sosyal medya algoritmaları buna göre çalışır.

Küçümsenmesini göz ardı ederek, internet gazeteciliği tüm zamanların en iyisi olmak için gereken her şeye sahiptir diyebilirim. Niçin? Çünkü burada haber için en iyi formu seçme şansı var. Sürekli bir metin ne zaman ilham verir, görüntüleri taşırken, fotoğraflar veya infografikler nerede tercih edilir, ses ne zaman ve kullanıcılar internetteki doğrudan geri bildirim kanalı aracılığıyla nasıl entegre edilebilir?

Kanala uygun içerik üretmek temel unsurdur. Sunum biçimlerinin ilgili güçlü yönlerini anlamak, hedef kitleyi anlamakla eşgüdümlüdür. Muhabirler için bir önemli nokta da doğru zamanlamadır. Çoğunlukla bu hız ile ilgilidir. Yıllardır seminerlerimin hiçbiri mobil raporlama, videoların ve fotoğrafların doğrudan akıllı telefona kaydedilmesi, düzenlenmesine ve yayınlanmasına kadar popüler değildi.

Öyleyse neden Berlin şehir merkezindeki herkesin cep telefonuyla, sadece dört haneli takipçisi olan bir kanaldan yapmış olabileceği kısa bir video, yaklaşık bir milyon kişiye ve okulunun bahçesindeki oğluma ulaşmayı başarıyor?

Rap ve dans, içerik hareketli görüntü formu için önceden belirlenmiştir. Konu bomba. Kısa tweet metni, sesi veya otomatik oynatma özelliği açık olmayan kullanıcılara hitap eder. Hashtag, şirketin kendi topluluğu dışındaki ilgili taraflara ulaşır. Ve zamanlama oldukça önemli: görüntü akıllı telefondayken düzenlendi ve yayınlandı.

Gönderi kendi platformumuz için hazır olmadan önce videoları doğrudan sosyal medyada yayınladığımızda para kazanılabilir miyiz? Kesinlikle değil. Bu özel örnekte, üç saat sonra hazır olan altı dakikalık bir özet, başlangıçta web sitesi ve arama motorları aracılığıyla yüksek pazarlama trafiğini yönlendirdi, daha sonra çift haneli yeni dijital abonelikleri yönlendirdi. Ve oraya yalnızca Twitter üzerinden 7.500’den fazla kullanıcı ulaştı ve öncelikle rap dansı yapan göstericinin daha önce paylaşılan viral videosunun ilgisini çekti. İnternetin gücünü takdir edelim.

* 45 yaşındaki Martin Heller, gazeteci, öğretim görevlisi ve Berlin’deki Into VR & Video GmbH’nin kurucusudur. Heller ve ekibi, ulusal ve bölgesel medya kuruluşlarının yanı sıra Almanca konuşulan ülkelerdeki çeşitli gazetecilik okulları ve üniversitelerinin eğitim ve öğretiminde çalışıyor.

 

Exit mobile version