Site icon International Journalists

ÖGİ: Eylül ayında 110 gazeteci yargılandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eylül 2018 raporu açıklandı. Rapora göre 110 gazeteci yargılandı. Gazetecilere yönelik baskıları rapor halinde kamuoyu ile paylaşan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin (ÖGİ) Eylül 2018 raporu açıklandı. Raporda, Rize’de asırlık bir ağacın kesilmesini haberleştirmek ve Kocaeli’nde çocuğuna pantolon alamadığı için babanın intiharından sonra eşi ile röportaj yapıp haberleştirmek nedeniyle iki gazetecinin suçlandığı hatırlatılarak, “Bu iki haberi yapan muhabirler gözaltına alınarak ifadelerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar” denildi.

Rapor, RTÜK’e verilen yeni yetkiler hakkında da bilgi verdi. Raporda, “Bundan sonra internet üzerinden internet radyoculuğu ve internet televizyonculuğu da ruhsata bağlanıyor. RTÜK’ten ruhsat almayan bu yayınları yapamaz. RTÜK kuralarını aşanların da yayını kesilecek ve haklarında cezai işlem başlatılacak. Ruhsat icazetini de RTÜK ve MİT ortaklaşa verecek. Bu şekilde devletin eli biraz daha uzatılmış ve özgürlükler biraz daha kısıtlanmış olacak” ifadeleri yer aldı.

ÖGİ EYLÜL RAPORU

Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılsın çağrısında bulunan ÖGİ Eylül raporunda gazetecilere yönelik hak ihlalleri şöyle sıralandı:

173 gazeteci tutuklu.

4 gazeteci gözaltına alındı

1 gazeteci tutuklandı

110 gazeteci yargılandı

4 gazeteciye soruşturma açıldı. (1 gazeteciye disiplin soruşturması 1 gazeteciye “Cumhurbaşkanı’na hakaret” soruşturması açıldı.) 2 gazeteciye haber soruşturması

1 gazeteciye dava açıldı.

10 gazeteciye hapis ve para cezası verildi. 4 gazeteciye toplam 27 bin TL para, 5 gazeteciye 21 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

53 gazeteci görevinden alındı ve istifa etti.

11 gazeteci tahliye edildi.

Kaynak: Gazete Duvar

Exit mobile version