Site icon International Journalists

Mümtaz’er Türköne tahliye edildi

Zaman gazetesi davasında 10 yıl 6 ay ceza alan Mümtaz’er Türköne tahliye oldu. Ceza kararını istinafa taşıyan Türköne’nin başvurusu İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından 25 Haziran 2019’da esastan reddedilmişti.

Türköne’ye AYM’den de ret kararı

Türköne, tutuklamanın hukuki olmaması, tutukluluğun makul süreyi aşması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması, tutukluluk incelemelerinin hâkim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması, sulh ceza hâkimliklerinin bağımsız ve tarafsız olmaması, tutukluluğun gözden geçirilmesi kararlarının tebliğ edilmemesi ve tutukluluğa itirazın incelenmemesi, tutukluluğa etkili itiraz hakkının kullanılamaması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, mal varlığına tedbir konulması nedeniyle çeşitli anayasal hakların, ceza infaz kurumundaki kısıtlamalar nedeniyle haberleşme hürriyetinin, siyasetçilerin açıklamaları nedeniyle masumiyet karinesinin, gazetecilik faaliyeti ve ifade özgürlüğü kapsamındaki eylemlerin tutuklamaya konu edilmesi nedeniyle de ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğini belirterek Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu.

Mahkeme, sadece kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüğü hakkı ihlal edildiği yönündeki başvuruları kabul edilebilir buldu. Diğer 9 başvuru için ‘kabul edilemez’ değerlendirmesi yapıldı. Mahkeme, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüğü hakkı üzerine yaptığı değerlendirmede hak ihlali olmadığına karar verdi.

Bahçeli’nin tweetleri yeniden gündeme taşıdı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Türköne’nin yeniden yargılanmasını istemişti.

Bahçeli’nin tweetleri şöyleydi:

– Zaman ve süreç içinde FETÖ’yle ilişki ve irtibat içinde olan bazı isimler kimi zaman CHP kimi zaman da farklı çevreler tarafından sahiplenilmiş ve desteklenmişlerdir. Hüviyetlerini milletimizin açıkça bildiği bu şahıslar hakkı yenmiş mağdurlar olarak gösterilmişlerdir.

– En son, terörist Demirtaş ile ilgili hak ihlali kararı verilmesi, üstelik Türk devletinin 50 bin lira tazminat ödemesine hükmedilmesi haklı olarak vicdanları sızlatmıştır. Adalet suçu aklamak, suçluyu temize çıkarmak değil, hak ve hukuk neyi öngörüyorsa aynen yapmaktır.

Mümtaz’er Türköne Temmuz 2016’da gözaltına alınmış, 5 Ağustos 2016’da tutuklanmıştı.Türköne 4 yılı aşkın bir süredir cezaevinde bulunuyordu.

Exit mobile version