“Birbirimizi anlamadan önce tuzu birlikte yemek”
Parwiz Rahimi, Amal, Frankfurt!
Amal, Frankfurt’un medya dünyasının en yeni üyesi. Ocak 2023’te Amal, Frankfurt! web sitesini açtı. Arapça, Dari / Farsça ve Ukraynaca olarak Rhein-Main Bölgesini kapsayan yerel bir haber platformu haline geldi. Hedef kitlesini ise Almanya’ya mülteci olarak Arap dünyası, Afganistan, İran veya Ukrayna’dan gelenler oluşturuyor.
Amal’ın logosu, tohumlarını rüzgarla yaydığı bilinen bir karahindiba çiçeğidir. Karahindiba, Amal’ın ruhunu birçok açıdan simgeliyor. Amal, 2016 yılında Berlin’de ilk faaliyetlerine başladığında, logosu okuyucular arasında umudun yayılmasını sembolize ediyordu. O günden sonra logo ikinci bir anlam kazandı. Amal fikri şimdilerde Almanya’nın başkentinden diğer kentlere yayılıyor. 2019’da Hamburg’da bir diğer ofis faaliyete geçti ve şimdi daha fazla büyüme umuduyla Almanya’nın Frankfurt şehrindeyiz.
Bir platform, üç dil, altı gazeteci, farklı birçok deneyim
Amal’ın editör ekibi, Arapça bölümünde Souzan Nassri ve Haytham Abo Taleb, Ukrayna sayfasında Tamriko Shoshyashvili ve Olena Iskorostenska ve Dari ve Farsça da ise Sona Sahar ve benden oluşuyor. Hepimiz aynı topluluklardan gelerek aynı deneyimleri paylaştığımız için okuyucularımızla çok yakın bir ilişki içerisindeyiz.
Almanya’da yeni olmanın nasıl bir his olduğunu biliyoruz. Almanca kursunda ve üniversite de kontenjan kazanabilmek için mücadele vermek veya ilk vergi beyannamesini ödeyebilmek için hayatın içinde olmak. Çalışma izni almanın, staj veya iş bulmanın ne demek olduğunu biliyoruz. Mülteci kamplarında yaşama deneyimimiz var ve özel yaşamın sınırlı olduğu yerlerde zihinsel sağlığınızı korumanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Küçük bir daire için uzun bir bekleme listesinde olmanın nasıl bir his olduğunu biliyoruz. Tüm bu sorunları çözmek için neye ihtiyacımızın olduğunun farkındayız çünkü kendimizle yüzleşebiliyoruz.
Okuyucularımıza sunduğumuz şey budur. Bu deneyimlerimiz hakkında yazıyoruz ve takipçilerimizin sorunlarına ortak çözümler bulmaya çalışıyoruz. Ve bundan daha da fazlası. Haberlerin arka planında neler yaşandığını anlamalarını istiyoruz. Ne tür siyasi gelişmeler var? Alman halkı neyi tartışıyor? Seçimlerle ilgili ne tür gelişmeler yaşanıyor?
Sloganımız, “Topluma ve siyasi tartışmaların içinde olabilmek için neler olduğunu bilmeniz gerekiyor.”
Haberlerimizi sosyal medyada yayınlarken, okuyucularımızla da çok düzenli ve yüz yüze iletişimimiz var. Bölgemizde olup bitenler hakkında sık sık tartışma ortamları oluşturuyoruz.
Tuzu birlikte yemek
Bu makalenin başlığı için kullandığım alıntı bir Ukrayna atasözüdür. Meslektaşım Olena Iskorostenska, geçen gün çok renkli ve kültürlü bir gazeteci ekibi olarak beraber günlük çalışmamızın güzelliğini vurgulamak için bu terimi kullandı. Yani gerçek dostluk. Birbirimizden öğrenerek ve birlikte çalışarak ürütüyoruz.
Mesela şubat ayı ortasında ekibimizi iki gruba ayırdık. Her dil grubunun bir üyesi Hanau’daki ırkçı saldırının yıldönümüyle ilgili çalışma yaptı. Dokuz kişinin aşırı sağcı bir terörist tarafından öldürülmesinden üç yıl sonra şehirde neler olduğunu yazdı. Yine her dil ekibinden bir gazetecinin olduğu diğer grup, Rosenmontag-Karnavalını takip etmek için Mainz’e gitti. Alman geleneği olan bu festivalin ruhunu okuyucularımıza anlatmaya çalıştık. Gazetecilik çalışmalarımız için çok olumlu geri bildirimler aldık ve daha da önemlisi hepimize ilginç bir deneyim oldu.
Amal, Gemeinschaftswerk der Evangelischen Publizistik gGmbh’nin projesidir. Crespo Vakfı, Porticus Vakfı, Körber-Stiftung ve Schöpflin-Stiftung gibi Vakıfların yanı sıra Protestan kilisesi tarafından finanse ediliyor. Amaç, yeni gelenlere bilgi sunarak entegrasyon sürecini kolaylaştırmak ve Sürgündeki gazeteciler için istihdam sağlamak.
Frankfurt’daki Bahnhofsviertel bölgesindeki sorunları, Büyükşehir Belediyesi başkanlık seçimlerini, festivalleri ve geleneksel olarak düzenlenen fuarların rutin haberlerini takiplerimiz var. Frankfurt’taki diğer meslektaşlarımız gibi biz de yerel gazetecileriz. Ancak her birimiz haber sayfalarımıza ekleyecek ekstra konularımız da var. Afganistan’ın Herat şehrindeki büyüleyici kalesinden, Kabil’in tepelerinde bulunan küçük evlere ve Suriye’nin başkenti Şam’daki Hamidiye Çarşısı’ndan, Kiev’deki antik Ayasofya Katedrali’ne kadar kendi vatanlarımızdan hikayelerimiz var. Hepimiz farklıyız ve ortak noktamız da bu.
Parwiz Rahimi, Herat’ta Tolo TV ve Radio Saade Javan gibi çeşitli medya kuruluşlarında çalışan Afgan bir fotoğrafçıdır. 2015’in sonundan beri Almanya’da yaşıyor ve Amal Frankfurt’un editör kadrosunda yer alıyor.