Site icon International Journalists

Mezarda Gelen Düşünce Özgürlüğü

(Photo by SAFIN HAMED)

Avrupa Parlamentosu (AP) Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülünü, Jina Amini ve Jin Jiyan Azadî hareketine verdi. İran’ın başkenti Tahran’da başörtü takmaması gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Jina Mahsa Amini, gördüğü işkencelere dayanamayarak hayatını kaybetmişti. Amini’nin ölümü, ülke genelinde milyonlarca kişinin sokaklara dökülmesine neden olmuştu. Bunun üzerine 1988’den bu yana verilen Sakharov ödülü Jina Amini adına ailesine takdim edildi.

13 Aralık’ta Strasbourg’da düzenlenen törende kadın hareketinin avukatı Salih Nikbeht, kadın hakları savunucuları Efsun Najafi ve Mersedeh Şahinkar da yer aldı.

Ödül töreni öncesi basına konuşan AP başkanı R. Metsola “Bu ödül artan baskılara rağmen hakları için mücadeleye devam eden ve değişimi zorlayan İran’daki tüm cesur ve meydan okuyan kadınlara, erkeklere ve gençlere bir övgü niteliğindedir. Avrupa Parlamentosu sizi duyuyor ve destekliyor. Yalnız değilsinizʺ dedi.

Diğer yandan bu yılki Nobel Barış Ödülü, İran’da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadele eden ve Mahsa Amini protestoları üzerine tutuklanan aktivist Nergis Muhammedi’ye verildi.

 

Exit mobile version