Site icon International Journalists

Mehmet Gündem’e 6 Yıl 10 Ay Hapis Cezası Verildi

Cemaat Soruşturmaları kapsamında yargılanan gazeteci Mehmet Gündem 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.Mahkeme, ceza ile birlikte 21 aydır tutuklu olan Gündem’in tahliyesine karar verdi

Gazeteci Mehmet Gündem’in, tutuklu olarak yargılandığı davanın karar duruşması 9 Temmuz 2019 günü İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

P24’ün takip ettiği duruşmaya Gazeteci Gündem tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden jandarma eşliğinde getirildi. Gündem ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı Gündem’in ailesi de izledi.

Mahkeme başkanı, dijital materyallerin incelenmesine ilişkin bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını söyledi. Duruşma savcısı ise önceki mütalaasını tekrar ettiğini ifade etti. Bunun üzerine Gündem’in avukatı Mecit Ceylan söz alarak, “Bilirkişi raporunda suç teşkil edecek bir husus yok. Mütalaayı değiştirebilirsiniz” dedi. Savcı, Gündem’in tutukluluk hâlinin devamını talep etti.

“Hukuk şahsa göre değil ilkelere göre işler”

Esas hakkındaki savunması için söz alan Gündem, “Yirmi bir aydır tutukluyum. Terörle suçlanıyorum. Bu çok ağır bir suçlama. Bugüne dek trafik cezası dışında hiçbir cezam olmadı. Cezaevindeyken babamı kaybettim. Cenazesine gitmeme izin verilmedi. Mayıs ayında Anayasa Mahkemesi bazı gazetecilerin başvurularında hak ihlâli kararı verdi. Hukuk şahsa göre değil, ilkelere göre işler. Doğru herkes için doğrudur. Keza yanlış da öyle” diye konuştu. 

“2015 yılında Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’na üye olmam örgütsel bir faaliyet olarak yorumlanıyor. Üyeliğim döneminde ilgili vakfın terör örgütü statüsünde olduğuna dair bir tespit yok. Ortada suç yok, ama ben suçlanıyorum” diyen Gündem, savunmasına şöyle devam etti: “Yirmi beş yıllık gazeteciyim. Mesleğimizde iletişim esastır. 1995’ten beri aynı telefonu kullanıyorum. Toplumun her kesiminden insanla tanıştım. 2016’dan bu yana bir tarama yapılıp ‘çatı irtibatı’ bulunmak istenmiş. Oldukça geniş olan çevrem dar bir alana hapsedilmiş. Telefon kayıtlarında adı geçen isimlerin bir kısmı Zaman gazetesinde beraber çalıştığım insanlardır. Savcı kaçabileceğim gerekçesiyle tutukluluğuma devam kararı verilmesini istiyor. Arandığımı öğrendiğimde tatildeydim. Hemen döndüm ve teslim oldum. Sonra serbest bırakıldım. Tekrar hakkımda gözaltı kararı çıktığında evimdeydim. Kaçma şüphem olmadığı ortadadır” diye konuştu.

Gündem, tahliyesini ve beraatini talep ederek savunmasını sonlandırdı.  

“Atılı suçun işlendiğine dair delil yok”

Gündem’in avukatlarından Ömer Faik Çetiner, “Müvekkilimin Bank Asya hesabı olmasının terörle bağlantılı olduğu anlamına gelmeyeceği açıktır. Bilirkişi raporunda ByLock kullanmadığı tespit edilmiştir. Atılı suçu işlediğine dair delil yoktur” dedi.

Gündem’in diğer avukatları da uzun tutukluluk süresinin infaza dönüştüğünü ifade ederek beraat ve tahliye talebinde bulundu.

Karar öncesi son sözü sorulan Gündem, “Hapishanede dört kitap yazdım. İşim yazmak. Ama hapisliğin bu kadarı yeter. Adalete, akla ve vicdana güveniyorum” dedi.

Duruşmaya verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Mehmet Gündem’i “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, Gündem’in tahliyesine karar verdi.

Kaynak:ExpressionInterrupted

Exit mobile version