Site icon International Journalists

Mehmet Baransu’nun tutukluluğunun devamına karar verildi

15 Temmuz’dan sonra kapatılan Taraf Gazetesi yöneticileri ve muhabirlerinin yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mehmet Baransu, Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ve Tuncay Opçin gibi isimlerin yargılandığı dava 10 Aralık 2019’a ertelendi. ‘TSK’ya Balyoz darbe planlarını yayınlayarak “kumpas kuruldu” iddiasıyla 3 Mart 2015’te tutuklanan Mehmet Baransu, duruşmaya tutuklu bulunduğu Silivri Kapalı Cezaevi’nden getirildi.

BARANSU: BU DAVALARIN DA DAVASI OLACAK

Punto24’ün aktardığına göre, davanın tek tutuklu sanığı olan Mehmet Baransu, savunmada “Yalan haberlerden dolayı 4,5 yıldır tutukluyum ben. Gizli belgeleri çalmaktan, tahrif etmekten değil, orijinal belgeleri yok etmekten yalan yere tutukluyum. Ancak ‘Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme’ suçundan fazladan 8 ay yatmış durumdayım. Bu davaların da davası olacak” dedi.

“TCK 327/1’den beni fazladan sekiz ay yatırdınız ve suç işliyorsunuz sayın başkan. Cezayı en üst sınırdan verseniz bile tutuklu kaldığım süre bu cezayı karşıladı.” sözleriyle savunmasına devam eden Baransu, “Evimde bulunduğu iddia edilen Fethullah Gülen’e ait ses kasetindeki ifadeler iddianame ile eşleşmiyor. Kasetin çözümünün yapıldığı raporda ‘yerel ve ulusal medyada mevki ve güce sahip olmak’ ifadeleri yok. Ancak iddianamede kasette bu ifadelerin yer aldığı yazılmış” şeklinde konuştu.

“İDDİANAMEDE OLMAYAN BİR SUÇLAMA İLE TUTUKLUYUM”

“İddianamede olmayan bir suçlama nedeniyle tutukluyum” diyen Baransu, “Dosyada olmayan bir suçtan hakkımda tutukluluğa devam kararı veriliyorsa bu adil yargılanmadığımın kanıtıdır.” dedi.

İddianamede olmayan suçlamalarla tutukluluğuna devam kararı verildiğini söylediği için yargılamanın ikinci yılında hakkındaki tutukluluk gerekçesinin değiştirdiğini vurgulan Baransu, “5.Sulh Ceza Hâkimliğinin düzenlediği tutukluluk müzekkeresinde ve 2. tutuklama müzekkeresinde suç tarihi 24 Aralık 2013. İddianamedeki suç tarihi 24 Aralık 2013 ve sonrası. Ancak iddianamede bu tarih ve sonrasına ilişkin delil yok. Suçlamalar 2010 yılı ile ilgili.” ifadesini kullandı.

“BALYOZ SAHTEYSE, DEVLETİN GİZLİ BİLGİLERİNİ AÇIKLAMAKTAN BAHSEDİLEMEZ”

“Bu davanın Balyoz davası olmadığı net bir şekilde ortada” olduğunu söyleyen Baransu’nun Avukatı Yahya Engin, “Dosyadaki Balyoz darbe planı gerçekse bu bir suç; bunu bildirmek gerekir. Müvekkil de bildirmiş. Sahteyse devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklamaktan bahsedilemez. Müvekkil kendisine gelen CD ve belgeleri savcılığa teslim etmiş. İddianamede orijinal belgeleri neden imha ettiniz diyor. Burada TCK 326 ve 329. maddelerdeki suçlardan söz edilemez.” dedi.

“Burada kalan suç, TCK 327. Basın Kanunu üzerinden değerlendirirsek, suç yok.” Diyen Avukat Engin, “Üst sınırdan değerlendirseniz bile cezasından fazla süredir tutuklu. Bu davada TCK 327’den ceza verilse tahliye verilmesine gerek yok.” şeklinde konuştu.

AVUKAT ÇALIKUŞU: BU DAVADA YARGILANAN GAZETECİLİK

Davanın tutuksuz sanıklarından Ahmet Altan ve Yasemin Çongar’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu ise “Genelkurmay Başkanlığı, Egemen harekât planının 2008 yılında imha edildiğini söyledi. 2008’de imha edilmiş, 2010’da çalınmış. Kim çalmış? Yok. Bu davada yargılanan gazeteciliktir.” dedi.

Duruşma savcısı, atılı suçun vasıf ve mahiyeti ve mevcut delil durumu göz önüne alınarak Mehmet Baransu’nun tutukluluğunun devamını talep etti. Mahkeme heyeti ise savcının talebi doğrultusunda Baransu’nun tutukluluğunun devamına karar verdi.

Duruşmanın 1. gününde Taraf gazetesi yöneticileri ve muhabir Mehmet Baransu’nun “Egemen harekât planı” adlı belgenin gazetede yayımlandığı iddiasıyla yargılandıkları dava Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) görülmeye devam ediyor.

Jandarma eşliğinde elleri kelepçeli olarak salona getirilen Mehmet Baransu, savunmasını mahkeme heyetine sundu.

Savunmasında odatv’de yer alan bir haberin asılsız olduğunu ifade eden Baransu, mahkeme heyetinin sürekli değişmesine vurguda bulundu.

Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un avukatları mahkemede hazır bulunuyor.

Duruşmadan notlar:

Baransu: Odatv haberleri savcı Gökalp Kökçü’nün önüne konulmuş. O da başka bir araştırma yapmadan iddianame yazmış. İfademde orijinal belgeleri imha ettiğimi söylediğim iddia ediliyor. Böyle bir ifadem yok.

Baransu: Polisin evimde arama yaparken nasıl CD yerleştirdiğini size bugün izleteceğim. Belgeleri imha etmediğim halde bir plan kurarak eve CD yerleştirmişler. Bunu bana bir polis söyleyince ben bu planı bozdum.

Baransu: 1 Mart’ta gözaltına alındım. İçinde gizli belgeler var denen CD’nin imajı 25 Mayıs’ta açılıyor. Bakmadıkları, imajını almadıkları CD’nin içinde ne olduğunu nasıl yazıyorlar?

Polisin, soruşturma savcısının ve mahkemelerin dosya eklerine bakmadığını savunan Mehmet Baransu, ayrıca mahkeme heyetinin sürekli olarak değiştiğinin altını çizdi.

Exit mobile version