Site icon International Journalists

Medya Özgürlüğünde Türkiye 157. Sırada Yer Aldı

RSF’in (Reporters Without Borders) açıkladığı 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde (The World Press Freedom Index) Türkiye 180 ülke arasında 157. sırada yer aldı.

Türkiye Surinam, Tanzanya, Irak Gibi Ülkelerin Gerisinde

Türkiye bu derecesiyle indekste Surinam (20), Nambia (23), Gana (27), Taiwan (42), Senegal (49), Tanzanya (118), Ürdün (130), Pakistan (142), Irak (156) gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

Basının en özgür olduğu ülkeler sıralamasında Norveç (1), Finlandiya (2) ve İsveç (3) ilk üçte yer alırken Eritre (178), Kuzey Kore (179) ve Türkmenistan (180) medya özgürlüğünün en sınırlı olduğu 3 ülke olarak endekse girdi.

Uluslararası Kuruluşlar Endeksi Dikkate Alıyor

Endeks dünya medya kuruluşları tarafından referans olarak kabul edilirken BM ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar da endeksi dikkate alıyor.

Endeks, 180 ülkeyi gazetecilerin özgürlük seviyelerine göre sıralıyor. Değerlendirme yapılırken çoğulculuk, medyanın bağımsızlığı, ülke ve bölgelerde basın mensuplarının güvenliği ve yasal çerçevedeki durumları başlıkları değerlendiriliyor.

Endekse Göre Dünya Basın Özgürlüğü Haritası

Endeks verilerine göre Dünya Basın Özgürlüğü Haritası hazırlanıyor. Haritada kullanılan renklendirmenin ifade ettiği anlamlar ise şöyle: İyi (Beyaz), Göreceli İyi (Sarı), Problemli (Turuncu), Kötü (Kırmızı), Çok Kötü (Siyah).

Endeksin Tamamı: https://rsf.org/en/world-press-freedom-index

Kaynak: RSF (Reporters Without Borders )

Exit mobile version