Site icon International Journalists

Mahkeme, gazetecinin çektiği fotoğrafları suç delili saydı

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 2017’de Diyarbakır’da yapılan Nevruz kutlamasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un polis tarafından öldürülme anını fotoğraflayan Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök’e “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla verdiği hapis cezasının gerekçesini açıkladı. Kurkut’un öldürülmesini fotoğrafladıktan sonra “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” iddiasıyla 25 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Gök’e “terör örgütü üyesi olmak” suçlamasından beraat, “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasından ise bir yıl 6 ay 22 gün hapis cezası veren mahkeme, Gök’ün Suriye’de çektiği ve silahlı kişilerin olduğu fotoğrafları içeren paylaşımlar yapmasını suç delili olarak değerlendirdi.

Abdurrahman Gök’ün gazeteci olduğu ve bu fotoğrafları da gazetecilik faaliyeti kapsamında çektiği yönündeki savunmasını ‘suçtan ve cezadan kurtulmaya yönelik’ yaptığına kanaat getiren mahkeme, Gök’ün savunmasına itibar edilmediğini belirtti.

Kararda ayrıca Gök’ün adli sicil kaydında yer alan ilamlar ve yargılama neticesinde yeniden suç işlemeyeceğine dair mahkeme nezdinde olumlu kanaat oluşmadığı gerekçesiyle hakkındaki hapis cezasının ertelenmediğine karar verildiği belirtildi.

Gerekçeli kararı değerlendiren gazeteci Abdurrahman Gök’ün avukatı Resul Temur, “Tüm yargılama aşamasında Gök’ün gazeteci olduğunu gösterir evrak ve kimlik örneklerini, dosyada yer alan fotoğrafların yer aldığı haber çıktıları ile birlikte mahkemeye sunmamıza rağmen mahkemenin ilgili belgeleri gerekçeli kararında tartışmadığını görüyoruz. Bu durum aslında mahkemenin somut delillerini dosya kapsamında özgün bir şekilde tartışmadan ceza vermeye dönük ön kabul ile hareket ettiğini göstermektedir.’’ ifadelerini kullandı.

Exit mobile version