Site icon International Journalists

Macaristan’da Bağımsız Medyanın Geleceği Belirsiz

Viktor Orban (Photo by ATTILA KISBENEDEK )

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın desteklediği yeni “Egemenliği Savunma Yasası” bağımsız medyanın geleceği konusunda endişelere neden oldu. Alman haber ajansı Tagesschau’nun aktardığı bilgilere göre, yasa kapsamında yeni bir otoritenin, gazeteciler de dahil olmak üzere kişi ve kuruluşları soruşturma, istihbarat bilgilerini kullanabilme ve raporlar yazabilme izni olacak.

Yasa metnine göre “devletin demokratik tartışma ve toplumsal karar alma süreçlerini etkilemeyi amaçlayan her türlü dezenformasyon eylemi” suç kapsamına giriyor.

Budapeşte merkezli medya araştırmacısı Agnes Urban, “Raporların karalama kampanyaları için bir temel oluşturacağını düşünüyorum. Hedefler dolandırıcı, yabancı ajan, dolar solcusu, dolar medyası olarak yaftalanacak – ki propaganda medyası geçmişte de bunu yapmıştı.” diyerek, bunların yasal sonuçları olup olmayacağının net olmadığını belirtti.

Macaristan’daki medyanın çoğunluğunu oluşturan propaganda medyası, hükümetle yakın bağlantılara sahip girişimciler tarafından kontrol ediliyor. Bağımsız medyanın, medya sektörünün yaklaşık yüzde 20’sini oluşturduğu tahmin ediliyor. Yeni yasa muğlak ifadeler içerdiği için bağımsız gazetecilerin geleceği belirsiz.

Bağımsız gazeteci Andras Stumpf, yeni yasanın, eleştirel gazetecileri daha da tedirgin hale getirebileceğini ve muhabir bulmayı zorlaştırabileceğini vurguladı. Bir grup bağımsız gazeteciyle birlikte kamuya açık bir mektup imzalayan Stumpf, mektupta, Şubat ayında yeni otorite kurulmadan önce yasadaki değişikliklerin geri alınması çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Kaynak: https://www.tagesschau.de/ausland/europa/ungarn-souveraenitaetsverteidigungsgesetz-100.html

Exit mobile version