Site icon International Journalists

Kuzey İrlanda’daki Olaylarda Bir Gazeteci Öldü

Kuzey İrlanda’nın Londonderry kentinde, polisin ayrılıkçı militanların çıkardığını belirttiği olaylarda bir kişi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden kişinin 29 yaşındaki gazeteci Lyra McKee olduğu belirtiliyor.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu IRA örgütüyle varılan Hayırlı Cuma Anlaşması’nın imzalanmasının 20’inci yıldönümü kapsamında polis, Londonderry’de ayrılıkçı İrlanda milliyetçilerinin yoğun olarak yaşadığı Creggan bölgesinde çıkabilecek olası olayları önlemek için önlem alındığını açıkladı.

Olaylarda en az 50 molotof kokteyli atıldı, iki araç da ateşe verildi.

Açıklama yapan Kuzey İrlanda Polisi Emniyet Müdürü Yardımcısı Mark Hamilton, “Saat 23:00 sularında maalesef silahlı bir kişi ortaya çıktı ve polise ve çevreye ateş etti. 29 yaşındaki Lyra McKee bu sırada yaralandı” dedi. Hamilton, ağır yaralanan McKee’nin hayatını kaybettiğini söyledi.

Uluslararası gazete ve dergiler için de yazılar yazan Kuzey İrlandalı gazateci Lyra McKee, bölgede 30 yıl boyunca süren ayrılıkçı çatışmalar ve şiddet ortamında kaybolan gençlerle ilgili bir kitap serisi yazıyordu. 

‘Bizi geçmişe sürüklemelerine izin vermemeliyiz’

İngiltere Başbakanı Theresa May yaptığı yazılı açıklamada, “Londonderry’deki terör eylemi olarak değerlendirilen olayda Lyra McKee’nin yaşamını kaybetmesi sarsıcı ve gerçekten akıl almaz” ifadelerini kullandı. 

McKee’nin yazdığı kitapların yayınevi Faber, McKee’yi araştırmacı gazateciliğin en önemli yeni kuşak temsilcilerinden biri olarak tanımlıyor. 

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar da yaptığı açıklamada, “Dün gece yaşanan olaylar sonrası büyük üzüntü içerisindeyiz. Şiddet, korku ve nefret aşılayarak bizi geçmişe sürüklemek isteyenlere izin vermemeliyiz” dedi. 

Polis olayları terör eylemi olarak değerlendiriyor. Gazeteci Lyra McKee’nin ölümü de cinayet soruşturması olarak devam ediyor.

‘Yanlışlıkla öldürüldü’

Emniyet Müdürü Yardımcısı Hamilton, IRA örgütünün yeniden etkin olan bir kesiminin, son yıllarda yapılan saldırıların sorumlusu olduğunu, McKee’nin ölümünün ardında da bu grubun olabileceğini belirtti. 

Muhalif militanlara yakınlığıyla bilienen Soaradh Partisi yaptığı açıklamada, McKee’nin polislere çok yakın bir yerde durduğu sırada bir “Cumhuriyet gönüllüsü” tarafından yanlışlıkla öldürüldüğünü söyledi. 

Polis McKee’nin olayları haber yapmak üzere orada bulunmadığını düşündüklerini ifade diyor. 

Kısa bir süre önce Londerderry’e taşınan gazeteci Lyra McKee, “Bombalar ve kurşunlara veda edilmiş güzel günleri” dört gözle beklediğini ifade etmişti.

Olay gecesiyse, “Bu akşam Derry. Kesinlikle tam bir çılgınlık içinde” yazılı son paylaştığı Twitter mesajında, polis araçlarının önünde molotof kokteyllerden yükselen dumanların olduğu bir fotoğraf da bulunuyordu. 

Kaynak:VOA

Exit mobile version