Site icon International Journalists

Korona risk grubundaki tutuklu gazeteci Çetin Çiftçi’nin testi pozitif

Tutuklu gazeteci Çetin Çiftçi, Sincan Cezaevinde koronavirüse yakalandı. Çiftçi hastaneye kaldırıldı. Kalp ve böbrek rahatsızlığı bulunan Çiftçi, defalarca hastaneye sevk edilmişti.

Gazeteci Çetin Çiftçi, Eylül 2019’dan beri tutuklu bulunduğu Ankara Sincan Cezaevinde koronavirüse yakalandı. Daha önce kalp krizi ve iki kez kalp spazmı geçiren Çiftçi, cezaevinde de üç kez kalp ritm bozukluğu nedeniyle hastaneye sevk edildi. Çiftçi son olarak böbreklerinden de tedavi görmeye başladı. Selda Çiftçi, eşinin korona risk grubunda bulunduğunu ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını istedi.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİ VERDİ

12 Mayıs akşamı Ankara İl Sağlık Müdürlüğünden aramasıyla eşinin pozitif çıktığını öğrendiğini anlatan Selda Çiftçi, yaptığı araştırmada eşinin defalarca hastaneye götürüldüğünü öğrendiğini söylüyor.

“Sağlık İl Müdürlüğü yetkilisi telefonda eşim Çetin Çiftçi’nin kovid 19 testinin pozitif çıktığını söyledi. Şok oldum. 11 Mayıs Pazartesi günü görüşmüştüm eşimle en son. Bir sıkıntı olmadığını söylemişti. Filasyon çalışması için aramışlar Sağlık Müdürlüğünden. Bize de test uygulamak için. Çetin’in cezaevinde olduğunu dolayısıyla bizimle teması olmadığını söyledim.
Cezaevini aradığımda onların da hiçbir bilgisi yoktu. 1 saat sonra tekrar arayın dediler. Sonra Sağlık Bakanlığının hasta nakil bölümü aradı. Onlara da cezaevinde olduğunu söyledim. Sağlık Bakanlığı yetkilileri cezaevini aramış sonra bana döndüler. İçiniz rahat olsun hastaneye nakledeceğiz dediler.”

4 MAYIS’TA HASTANEYE GÖTÜRÜLMÜŞ VE KARANTİNAYA ALINMIŞ

Gazeteci Çetin Çiftçi’nin kronik rahatsızlıkları bulunması nedeniyle eşi Selda Çiftçi’nin kendi çabalarıyla yaptığı araştırmada, cezaevinde defalarca rahatsızlanarak hastaneye götürüldüğü ortaya çıktı:

“Cezaevini ikinci kez aradığımda eşimin 4 Mayıs’ta hastaneye götürüldüğünü sonrasında tedbir amaçlı tek kişilik karantina hücresine konduğunu öğrendim. Yaptığım araştırmada 4 Mayıs’ta üroloji bölümüne götürüldüğünü gördüm, böbreklerinde bir rahatsızlığı varmış. Sonra araştırdığımda eşimin ayın 8’inde tekrar hastaneye bu kez de bel rahatsızlığı nedeniyle götürüldüğünü gördüm. Ayın 11’inde de korona testi yapılmış. Ertesi gün test pozitif çıkmış.

Çetin, Eylül 2019’da tutuklandı. Bize hep iyiyim diyordu. Pozitif çıktıktan sonra araştırınca gördüm ki, Ekim ayında üç dört kez taşikardi (kalp ritm bozukluğu) nedeniyle hastaneye götürülmüş. Kalbiyle ilgili büyük sıkıntı var. Böbreğiyle ilgili rahatsızlık başlamış şimdi. Normalde eşim kolay kolay hastaneye gitmez. Kalp krizi geçirdiğinde bile zoraki götürmüştük. Demek ki rahatsızlığı ciddi ki korona salgını döneminde hastaneye gitmek zorunda kaldı.

Biz üzülmeyelim diye sağlığıyla ilgili bu bilgilerin tamamını bizden gizlemiş. Pozitif çıktıktan sonra yaptığımız araştırmayla öğrendik tüm bu hastane kayıtlarını ve sevkleri. Halen kendisiyle görüşemediğimiz için detaylı soramadım bu durumları.”

13 MAYIS’TAN BERİ DIŞKAPI HASTANESİNDE

Eşinin Kovid-19 tedavisi nedeniyle hastanede bulunduğunu belirten Selda Çiftçi, sağlıklı bilgi alamamaları nedeniyle endişelerinin arttığını söylüyor:

“13 Mayıs’ta eşimin hastaneye sevk edildiğini öğrenebildim ancak ama güvenlik gerekçesiyle hangi hastanede olduğunu söylemediler. Kendi çabalarımla Dışkapı Hastanesinde olduğunu öğrendim. Hastaneyi aradığımda doğruladılar. Ancak ne hastane yönetimi ne de cezaevi yönetimi sağlık durumu hakkında bilgi vermiyor. Sadece tedavinin sürdüğünü söylüyorlar.“

KORONA RİSK GRUBUNDA TUTUKSUZ YARGILANSIN

Önemli sağlık problemleri olan gazeteci Çetin Çiftçi’nin tutuksuz yargılanması için daha önce dilekçe verdiklerini belirten eşi Selda Çiftçi, çağrısını yineledi:

“Eşim kalp krizi geçirmişti çalıştığı gazete ilk kapatıldığında. Sonra birkaç kez kalp spazmı geçirdi. Cezaevinde de kalp ritm bozukluğu nedeniyle üç kez hastaneye sevk edilmiş. Şimdi de böbrek ve bel rahatsızlığı başladı. Eşim korona risk grubunda. Hükmünün kesinleşmesini tutuksuz olarak dışarıda bekleyebilir ve bu salgın sürecini atlatabilir”

(Çetin Çiftçi cezaevinde çocuklarıyla)
ÜÇ ÇOCUK BABASI

Gazeteci Çetin Çiftçi’nin 20, 13 ve 6 yaşında üç çocuğu bulunuyor. Kapatılan Bugün Gazetesi’nde Meclis Muhabiri olarak çalıştığı gerekçesiyle tutuklanan Çiftçi, Eylül 2019’da gözaltına alındı. Yargılaması çok hızlı süren çiftçi Şubat 2020’de yargılandığı Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt üyeliği” gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası İstinaf Mahkemesinde.

İşsizlik nedeniyle Malatya’ya taşınan Çiftçi ailesi, seyahat kısıtlamaları nedeniyle Ankara’ya gelemiyor.

Exit mobile version